Wie actief vorm geeft aan zijn/haar loopbaan is ook steeds bezig met leren, ontwikkelen, verbeteren, veranderen, vernieuwen, uit je comfortzone en in je leerzone...

De blogs op deze pagina gaan over deze onderwerpen.

11 april 2019

Burn-out... eigen schuld of onze schuld?

Gisteren belde H. Ze vertelde dat ze sinds enkele maanden thuis was omdat ze uitgeput was. Ze kreeg het ene been niet meer voor het andere. De eerste tijd had ze vooral geslapen en op de bank gehangen. Nu begon ze zich langzaam aan weer wat energieker te voelen. Ze zocht een coach die haar kon helpen om de draad van haar leven en werk weer stap voor stap op te pakken. En ze wilde hulp omdat ze wilde leren anders om te gaan met gedoe. Ze was door een bekende geattendeerd op mij en wilde graag een afspraak om kennis te maken. Doen we volgende week.

H. is een jonge vrouw, zoals er zich de afgelopen twee jaar steeds meer melden met deze coachvraag. Omdat ze uitgeput zijn, een burn-out hebben. Natuurlijk gaan we daarmee aan de slag. Vaste onderwerpen zijn: energie geven, energie krijgen, energievreters; leren voelen in je lijf waar je grenzen liggen, deze bewaken en aangeven aan je omgeving; assertief opkomen voor je eigen ideeën, mening, behoeften en rechten; leren om invloed uit te oefenen op je omgeving; ontdekken wat je zelf wilt, wat je zelf leuk vindt om te doen en te leren.

Burn-out en de omgeving

Wat mij opvalt in hun verhalen is dat ze allemaal vastlopen omdat ze geleerd hebben altijd vriendelijk, aardig, behulpzaam te zijn. Ze negeren hun eigen grenzen. Ze geven de invloed op hun werk en leven aan de mensen uit hun omgeving. Waardoor ze in een spiraal van hard werken, altijd druk bezig zijn, iedereen helpen terecht komen. Die spiraal wordt een neerwaartse spiraal omdat ze over de grenzen van hun energie gaan. Ze negeren de signalen die hun lijf geeft en gaan stug door. Totdat ze omvallen. Een burn-out krijgen. Overspannen raken.

En nee, dat ligt niet alleen aan deze vrouwen. Dat ligt ook de omgeving, de samenleving, wij als collectief! We zijn in een rap tempo een wereld aan het worden waarin beelden en verhalen, verspreid via alle social media bepalen hoe mensen moeten zijn en doen. Waarin we elkaar opjagen in meer, groter, sneller en dat allemaal voor minder geld.

In een interview met BNdeStem over haar boek ‘je bent al mooi’, zegt Liesbeth Woertman (hoogleraar psychologie): ‘Wie je bent wordt versmald tot je uiterlijk en je prestaties’. En beiden moeten steeds beter, mooier, sneller. We jagen elkaar op. We jagen elkaar over de kling. En dat is zorgelijk.

Want wij mensen zijn sociale wezens, wij leven en werken in groepen. Wat de omgeving van ons verwacht, wat wij denken dat de omgeving van ons verwacht bepaalt grotendeels wat en hoe we doen. Door alle irreële ‘eisen’, maken we van onszelf en van de ander steeds meer een ‘ding’. Een ding dat altijd perfect moet zijn. Maar mensen zijn geen producten, geen dingen die je weggooit als ze versleten zijn. We zijn allemaal mensen met leuke en minder leuke kanten; met goede en minder goede momenten. De een krijgt meer kansen en mogelijkheden dan de ander. De een heeft meer talent dan de ander. We verouderen allemaal. Dat je naar eer en geweten met je talenten bijdraagt is wat er toe doet, niet of je de mooiste, leukste, slimste, beste, aardigste bent.

Hieronder enkele links van artikelen uit mijn vakgebied die ik daarover graag met je wil delen. Omdat we alleen samen de beelden over uiterlijk, prestaties, geluk en succes terug kunnen kantelen naar de werkelijkheid.

Artikel uit psychologiemagazine over Hillary Clinton.

Column van Annette Heffels over Femke Halsema

Artikel uit Psychologiemagazine 'zonder macht/invloed worden mensen ziek!

Macht bepaalt het gedrag van de mensen die onder invloed van de machthebber staan. Dit artikel van de Volkskrant laat zien dat het al in kleine dingen zit: Als de baas geen ouderschapsverlof opneemt, doen zijn teamleden dat ook niet of veel minder.

PS Tijd voor actie?

In de jaren 50 en eerder, hadden we kerken, standen en verzuiling die mensen vertelden hoe ze hoorden te denken over zichzelf en hun omgeving. En hoe zich hoorden te gedragen. Ze behielden via verhalen, propaganda, straf en beloning hun macht en zorgen er voor dat mensen braaf in hun hokjes en keurslijven bleven. Tot de opstand van de jaren 60.

Zijn we weer terug bij af?

Dan zijn de nieuwe machthebbers de mensen en bedrijven met het geld en met de ideeën & middelen om via marketing, social selling en andere verkoopmethoden denken en doen van mensen te beïnvloeden.

Tijd voor nieuwe acties?

31 maart 2019

Stuur ook 50igers en 60igers op cursus. Geef ook 50igers en 60igers nieuwe taken en nieuw jobs.

Onderzoek laat zien dat ook hun breinen nieuwe cellen maken. Ook hun brein blijft fit door nieuwe dingen te doen en leren. 'Use it, ore lose it' geldt tot op zeer hoge leeftijd. Werkgevers hoeven dus meer niet terug te schrikken voor 50+ers op het werk. Hun breinen werken nog prima. En kunnen nog prima nieuwe dingen leren.

Alles over het onderzoek, lees je hier: https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/15514-ook-op-latere-leeftijd-maak-je-nog-nieuwe-hersencellen-aan

20 januari 2019

Wil je een andere baan? Kies een andere aanpak

Je bent op zoek naar een andere baan... Dus kijk je wat rond op internet. Maak je je cv op orde. En wacht je tot er een interessante baan voorbij komt zodat je het cv met een begeleidende brief kunt versturen.

Je kunt ook kiezen voor een andere aanpak. Kijk maar eens hoe Ad het aangepakt heeft. En nee, je hoeft niet meteen een website over jezelf te maken. Ook hoe hij zich inhoudelijk presenteert is interessant: actief, energiek, met lef en gericht op wat hij wel te bieden heeft.

20 december 2018

Een nieuw jaar, een nieuw begin…

Of toch niet?

Overgangsmomenten zoals een nieuw jaar, zelf een jaar ouder worden, weer gaan werken na vakantie enzovoorts nodigen je uit om goede voornemens te maken. Dat is op zich niet zo vreemd. Je stapt even uit je gewone ritme en dat stimuleert je als vanzelf om na te denken over jezelf, je werk en je leven. Over wat je wil, wat je veranderen wil, wat je graag nog eens zou willen doen, waar je vanaf wil.

Ondertussen weten we wel dat veranderen vaak niet gemakkelijk gaat. Voor je het weet val je weer terug in je oude gewoonten. Bovendien kosten nieuwe dingen extra tijd en vaak ook extra geld. Want tja, als je wilt leren zingen (of onderhandelen, of leidinggeven, of projecten aansturen of…) moet je oefenen en les nemen. Nieuwe dingen leren gaat al struikelend, vallend, opstaand en doorgaand. En dat is prima.

Hoe graag ik zelf ook van afwisseling en nieuwe dingen doen houd, ik vind ze vaak ook spannend en lastig. En ik vind struikelen ook niet het leukste deel van het leerproces. Net zoals veel mensen wil ik het nieuwe graag meteen goed kunnen (tja).


Bij leren, veranderen, uit mijn comfortzone stappen helpen mij deze vijf handvatten.
  • Mijn eigen enthousiasme, betrokkenheid of doelen maken dat ergens ‘ja’ tegen zeg. Vaak leidt dit tot afspraken met mensen.

  • Verplichtingen in de vorm van afspraken met mensen (de 1e zangles staat gepland; de workshop over social media ook; en natuurlijk ook het uitvoeren van trainingen en voeren van coachgesprekken). Die zelf gewilde afspraken zorgen er voor dat ik me voorbereid en verdiep in het onderwerp. Zodat ik goed beslagen ten ijs kom. Dan heb namelijk het meest plezier van de activiteit.

  • Boeken en vakbladen lezen en zoeken naar mogelijkheden om de inzichten en kennis actief te benutten.

  • Hulp vragen aan mensen die ergens meer deskundig in zijn. Door mijn eigen voorbereiding kan ik betere hulpvragen stellen.

  • Afspraken met mezelf. Ik plan mijn acties in mijn agenda of klussenlijst. Altijd fijn als ik iets kan doorstrepen. Veel acties leiden tot vervolgacties die ook in die agenda staan. Zo houd ik mezelf bij de les.

Op de site van de ondernemer, kwam ik een interview met Richard Bransons tegen. Het interview gaat over uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen doen. Hij geeft onderstaande tips.

Dit zijn Bransons tips

1. ”Wees niet bang om met nieuwe mensen te praten, of een nieuwe vaardigheid te leren. Als je de moeite neemt om vreemden aan te spreken, belonen mensen je vaak met vriendelijkheid. Hoe vaker je het probeert en hoe meer vreemden je ontmoet, hoe gemakkelijker het zal gaan.

2. Als je niet weet wat je wilt uitproberen, begin met iets kleins. Er zijn zoveel opties om iets nieuws te leren. Koop een kookboek en probeer een nieuw recept, of lees een boek in een genre dat je normaal nooit zou lezen. Probeer vrijwilligerswerk – zelfs in een paar uur per week kun je iemand echt helpen en ondertussen leer je misschien nog iets nieuws. Probeer een nieuwe sport of wandel eens in een nieuwe omgeving. Neem weer contact op met iemand die je uit het oog verloor.

3. Houd een dagboek bij. Ik geloof enorm in het noteren van zaken. Als je iets nieuws geprobeerd heb, schrijf erover. Wat waardeerde je aan de ervaring en wat niet? Bracht het je op nieuwe ideeën? Maak lijsten van dingen die je wilt proberen en vink ze af zodra je ze gedaan hebt.

4. Zet door. Geef niet meteen op als iets niet lukt, het is zeldzaam dat mensen meteen goed zijn in iets wat ze voor het eerst proberen. Toen ik probeerde te surfen, viel ik vaker dan ik tellen kon. Het kost een hoop energie om steeds van de plank te vallen en uit de hoge golven te zwemmen, opnieuw en opnieuw. Maar uiteindelijk sta je weer op, en het gevoel van voldoening als het lukt maakt alle klunzigheid tijdens het leerproces meer dan de moeite waard.”

Het hele interview lees je hier

Hulp nodig?

Neem contact op met mij voor een oriënterend gesprek. Het kost je alleen tijd en ik beloof je dat je er altijd wijzer van wordt. Mijn contactgegevens staan onder aan de pagina.