Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. En dus wil je er ook het optimale van maken. Met zoveel als mogelijk ziel, zin, plezier, ontwikkeling kunnen werken. Zodat het werk niet alleen dient om er geld mee te verdienen. Maar ook om je talenten verder te ontwikkelen en je waarden verder uit te dragen.

50 plus loopbaancoaching - 50 + coaching voor werkgerelateerde vragen

8 juli 2020

Vacatureteksten

Als re-integratiecoach help ik soms klanten, bij het zoeken van voor hen interessante vacatures. Twee mensen zien per slot meer dan één persoon.

Er worden in ons land nog steeds heel wat schapen met 13 poten gezocht. Of ze ook gevonden worden….. Ach ja, je kunt het allicht proberen als werkgever.

Deze tekst – uit een vacature voor makelaar – is te grappig om niet te delen:

Jij wordt onze toekomstige Donna of Harvey! Natuurlijk wel de “bad ass“ vastgoedversie.
“I don’t have dreams I have goals!” Wordt dit ons gezamenlijke motto?

Natuurlijk is het grappig bedoeld (zeggen ze zelf tenminste).

Zelf heb ik de neiging om aan hun klanten een training ‘omgaan met wolven (al dan niet vermomd in schaapskleren)'  aan te bieden. Hoop van harte dat het niet nodig is.

En of het goed is voor je imago als je golddiggers zoekt, vraag ik me ook af.... Zelf zou ik in elk geval geen zaken willen doen met bedrijven die hun medewerkers selecteren op de mate waarin ze dollartekens in hun ogen hebben. Jij?


2 juli 2020

50+, werken, omscholen, bijscholen en de arbeidsmarkt...

even een paar berichten van vandaag op een rij

 • Kim Putters, directeur Sociaal Cultureel Planbureau, in de Volkskrant vandaag: 'De hervorming van de arbeidsmarkt is zeker zo belangrijk. Dan gaat het ook om het om- en bijscholen naar beroepen die de komende jaren hard nodig zijn. Dat is vooral nodig voor mbo'ers en oudere werknemers (lees: 50+ werknemers en zeker 50+ werkzoekenden). Flexwerkers zou meer zekerheid moeten worden geboden. Hiervoor liggen er al concrete plannen, bijvoorbeeld het rapport van de commissie-Borstlap. Een derde punt is het beschermen van kwetsbare groepen. Ik noemde al de mensen met een arbeidsbeperking, maar denk ook aan jongeren die te maken hebben met de jeugdzorg of alleenstaande ouderen die hulp nodig hebben. Uiteraard is het nu aan de politiek om op basis van onze adviezen de beslissingen te nemen en de uiteenlopende belangen tegen elkaar af te wegen.'
 • Merel van Vroonhoven, zijinstromer op de Pabo en voorheen directeur AMF schrijft in haar column in de Volkskrant: 'Er blijken 384 routes naar het leraarschap te bestaan. Pabo’s beconcurreren elkaar, ze profileren zich ten opzichte van de ander. Heeft dat waarde? Ik denk het niet.’
 • Ik sprak een docent bouwkunde van het ROC in Tilburg. Ons gesprek ging over bijscholing of om preciezer te zijn over het up to date maken van verouderde kennis en vaardigheden. Mijn coachee haalde 10 jaar geleden zijn diploma maar kwam door de bouwrecessie niet aan een baan. En hij wil zo ontzettend graag als calculator/werkvoorbereider/tekenaar aan de slag… 'Tja', zei Marc: 'eigenlijk is een diploma na 10 jaar niet veel meer waard. Er is zoveel veranderd'….

Het volgens mij echt beter. Als we allemaal - liefst met veel plezier en goed resultaat - tot ons 68e levensjaar willen (en moeten) doorwerken, laten we dan samen de schouders daar onder zetten:

 • gerichte, effectieve en efficiënte bijscholing en omscholing; niet elkaar beconcurreren maar samenwerken. Zodat opleidingen doorgaan. Volwassenen, volwassen onderwijs krijgen.

 • graag met stageplekken, werkervaringsplekken, inwerkprogramma's en mentoren. Want je hebt niks aan een omscholing als er geen stageplek voor je is (En ja hoor, stagelopen kan ook als je ouder dan 23 jaar ben!!!).

 • en werkgevers die respect en waardering hebben voor een volwassene die zichzelf heeft laten omscholen. En dus niet alleen maar schoolverlaters willen maar ook die senior een plek aanbieden waar hij of zij het nieuwe vak weer echt goed onder de knie kan krijgen. Want tegen goede werkervaring kan weinig op.

Wie doet er mee?
Wie heeft er om te beginnen een stage, werkervaringsplek in Tilburg, in een bouwbedrijf als werkvoorbereider, calculator, tekenaar of iets in die richting. Infra mag ook. Mail me op wilga.janssen@bureau-revenu.nl.

10 juni 2020

Zullen we vrijkomende banen voortaan verloten?

Wij mensen hebben overal meningen over. Soms gefundeerd. Soms een kort door de bocht oordeel of nergens op gebaseerd vooroordeel. Een deel van die meningen zijn bewust. Veel meningen zijn helemaal niet zo bewust. Meestal gedragen we ons naar die - deels dus onbewuste - meningen. We maken nu eenmaal niet elke keer een uitgebreide afweging voordat we tot handelen overgaan.

Han van der Maas schreef er gisteren in de Volkskrant een interessant stuk over. Hij zegt:

 • discriminatie en bevooroordeling speelt overal.
 • Het is wetenschappelijk gezien vrijwel onmogelijk te voorspellen wie het goed gaat doen in een opleiding of in een baan. Alleen verschillen in expertise, zoals vast te stellen met objectieve testen, hebben enige voorspellende waarde.

Hij pleit in zijn artikel voor het verloten van een vrijkomende baan onder alle in potentie geschikte kandidaten. Het lijkt mij een interessante aanpak. De moeite waard om eens uit te proberen. Wat vind jij? Zou jij het in jouw organisatie kunnen en durven toe te passen?


19 mei 2020

Gedachtekracht in je loopbaan en in je werk

Helpen je gedachten jou?
Of praat je jezelf de put in?

In mijn coachtrajecten gaat het vaak over gedachtesturing: hoe je met je eigen gedachten jezelf helpt of juist de put in praat. De combinatie van anders leren denken (andere zelf-spraak) en nieuw/ander gedrag uitproberen, helpt je o.a. om minder stress te hebben. Of assertiever te worden. Of om te werken aan doelen die je wilt realiseren.

Rene Diekstra schreef ooit het boek 'ik kan denken/voelen wat ik wil'. Begin dit jaar verscheen de 30e druk. Als je zelf aan de slag wilt met je zelfspraak, is dit een prima hulpmiddel.

In zijn columns in BNdeStem schrijft hij regelmatig over gedachtesturing.

Uit de column van vandaag deze prachtige zin: "Weet je, eigenlijk begrijp ik nu pas echt dat hoe vaak je een gedachte denkt, dit niets zegt over hoe waar die is. Ik ben de afgelopen maanden duizend doden gestorven en ik leef nog.''

De kracht van je gedachten...

We vinden wat we denken over onszelf, over de wereld, over wat er zou kunnen gebeuren meestal 'normaal'. We staan er maar weinig bij stil.

En dus hebben we veel gewoonten, patronen in hoe we denken. Patronen en gewoonten in ons denken, hebben grote invloed op hoe je je voelt en vervolgens op wat en hoe je doet.

Als je anders wilt doen:

 1. begint dat vaak met anders denken; met gedachtesturing dus. En dus ook anders waarnemen.
 2. om vervolgens anders te doen. En dat nieuwe doen veel en vaak te oefenen.
 3. Zodat het nieuwe denken en het nieuwe doen, je nieuwe goede gewoonte worden.

Het mooie is dat juist het doen je helpt. Om zaken voor elkaar te krijgen. Doelen te realiseren. Je loopbaan vorm te geven. En om een reëel zelfbeeld en waardering voor jezelf te ontwikkelen. En vast te houden. Want in het doen laat je zien wie je bent, wat je talenten zijn, waar je kracht ligt, wat je drijft, waar je blij van wordt. En natuurlijk laat het ook zien wat je mindere kanten zijn. Prima toch. Want een reëel zelfbeeld, dat geeft zelfvertrouwen. En zelfwaardering.

PS In contact?

Ben je een 50+ professional. En zoek je een senior loopbaancoach? Die je helpt om anders te leren denken? Of een senior trainer/coach om je te helpen je competenties als adviseur, projectleider of teamleider te versterken? Neem dan contact op met mij.

PS De ervaring van een gecoachte

20 mei 2020

Ik heb een grijns van oor tot oor. Waarom? Om wat deze vrouw tot nu in mijn coaching geleerd heeft:

'voordat ik met de coaching begon had ik veel hoofdpijn. En nu niet meer. Ben veel rustiger, steeds als ik merk dat ik pieker breng ik mijn aandacht terug naar wat ik aan het doen ben, ben veel ontspannener nu. Ik gebruik mijn mantra en oefen in neutraler of positiever denken. Ik heb ook weer ruimte in mijn hoofd om anders te kijken, anders te denken, nieuwe vaardigheden te leren'.

Mijn woensdag kan niet meer stuk.

#persoonlijkeontwikkeling #loopbaancoaching #50plusloopbaancoaching #50plus #loopbaanbegeleiding #loopbaanadvies #coaching #competentieontwikkeling #RET #gedachten #omdenken #gedachtesturing.


12 mei 2020

Werken in, aan en na een crisis

Als ondernemer krijg ik sinds een paar weken, een paar keer per week een nieuwbrief van de Kamer van Koophandel. Ik vind dat interessant want een mooie manier om te volgen wat er zoal in ondernemersland gebeurt. Zo stond er dit artikel in onder de kop ‘veerkrachtige ondernemers hebben twee ondernemingen’.

Het artikel laat ondernemers met 2 verschillende ondernemingen aan het woord. De ene ondernemer ontspringt daarmee de Corona crisis, de andere ondernemer heeft twee bedrijven in de lockdown. Dus ook 2 of meer verschillende ondernemingen zijn geen garantie voor een crisis-loos leven. Maar spreiding van risico’s is, aldus dit artikel van de kamer van koophandel, een goed idee. En dat is het in z 'n algemeenheid natuurlijk ook.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Coronacrisis leidde (en leidt) tot tekorten in allerlei producten. Dus gaan mensen, vaak naast hun gewone werk, mondkapjes maken. Of een fabriekje voor mondkapjes opstarten. En de bierbrouwers gebruiken hun oude bier om ontsmettingsalcohol te produceren. Mooi om al die creativiteit en ondernemerslust te zien.

Als je dit als individu wilt doen, noemen we het hosselen. Als hosselaar, combineer je verschillende type werk, ZZPschap en/of medewerkersschap tot een werkend leven.

Voorbeelden die ik ken:

 • Je bent parttime schooljuf en hebt een taartenwinkel.

 • Je bent buschauffeur en onderhoudt daarnaast tuinen.

 • Of je doet het zoals ik: je geeft trainingen in gespreksvaardigheden aan technisch professionals en loopbaancoaching aan 50+ professionals.


Een crisis nodigt dus uit tot nadenken over loopbaanvragen als:
 1. Welke vragen en problemen spelen er in de markt?

 2. Hoe kan ik helpen bij het oplossen of verminderen van die vragen en problemen?
 3. Hoe kan ik daarvoor mijn huidige ervaring, kennis, kunde en kennissen voor inzetten?

 4. Welke talenten en interesses heb ik nog meer?

 5. Hoe zou ik daar (een deel van) de kost mee kunnen verdienen?

 6. Is het te combineren met mijn huidige werk of kan ik daarin minderen?

 7. Wat kost het hosselen mij?

 8. Wat levert hosselen mij op? Word ik er crisisbestendiger van? Krijg ik er meer werkplezier van?

Die manier van denken houdt je flexibel. Je gaat er vanuit dat je met je talenten en interesses mee kunt bewegen met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dat is een verstandige manier van denken, zo laat de huidige crisis maar weer eens zien.

Wat kan je er bij helpen?

 1. Praat er met andere mensen over. Met vrienden. Met vakgenoten. Met een loopbaancoach 😊. Met HR. En ook met mensen die je niet zo goed kent. Samen hardop nadenken levert meestal meer ideeën op dan in je eentje in je eigen gedachten op de bank hangend.

 2. Lees met nieuwsgierigheid de kranten en je vakbladen. Met in je achterhoofd de vraag: ‘interessant, wat zou ik hiermee kunnen, hoe zou ik hierbij kunnen helpen, welke waarde zou ik hierin kunnen toevoegen?’.

 3. Probeer eens wat uit. Of iets wel of niet marktwaarde heeft, ontdek je door het op kleine schaal te proberen. Praat ook met anderen in het nieuwe vakgebied. Zoek een stageplek. Alleen op die manier ontdek je of je het nieuwe vak ook voldoende leuk vindt om er meer professioneel mee door te gaan.

Hossel ze.

PS

Zoek je een loopbaancoach die je helpt bij dit reflectieproces? Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.


8 mei 2020

Wat wil jij met je loopbaan? Verbeteren? Vernieuwen?

Wat wil jij met je werk en loopbaan:

 • Verbeteren?

 • Vernieuwen?

Wat een rare vraag denk je misschien. En toch zit er een cruciaal uitgangspunt achter. Dat uitgangspunt is eenvoudig: als je werk en loopbaan in belangrijke mate voldoen aan je waarden en doelen, dan zit je op de goede plek. Als die plek de komende tijd ook blijft bestaan, kun je je aandacht richten op ‘verbeteren’.

Bij verbeteren horen vragen als:
 • Hoe kan het werk zelf beter? Hoe kun je je werk efficiënter doen? Welke competenties kun je verder ontwikkelen? Hoe kun je met je werk meer waarde toevoegen? Aan de afnemers, aan jezelf & je collega’s?

 • Hoe kan de werksfeer beter? Wat kun je zelf doen om beter samen te werken? Wat kun je met elkaar afspreken om beter samen te werken? En kan je werk ook gezelliger? Wat kun je daar zelf aan doen?

 • Hoe kan het werk jou nog meer werkplezier geven? Wat kun je daarvoor doen?

 • Welke mogelijkheden biedt het werk jou om je verder te ontwikkelen? Om nieuwe talenten van jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Om je competenties of deskundigheid te verbeteren. Dat hoeft niet perse bij deze werkgever. Ergens anders kan het gras groener zijn.

Als je werk en loopbaan steeds minder voldoen aan je waarden en doelen wordt het tijd voor een pas op de plaats. En als je werk en loopbaan in de nabije toekomst ophouden te bestaan, moet je nu meteen in actie komen. Dan is het tijd voor vernieuwing. Misschien zelfs wel voor transformatie. Voor een diepgaande verandering.

Vernieuwing en transformatie ontstaan vanuit twee richtingen:
 1. De wereld om je heen of de situatie waarin je zit, is in belangrijke mate veranderd. Negatieve veranderingen als: je werkgever gaat failliet, je afdeling wordt opgeheven, je krijgt een nieuwe leidinggevende waarmee je vanaf dag 1 ruzie hebt, er is een economische crisis enzovoorts. Of positieve veranderingen: er wordt een nieuw kantoor geopend in Spanje en jij mag dat gaan doen, je partner krijgt promotie en gaat 2x zoveel verdienen waardoor jij eindelijk die droom kan gaan waarmaken.

 2. Je verandert zelf: Je hebt alle hoeken en gaten van je huidige type werk verkend en moet nodig wat anders. Je wilde een gezin, dat is er nu, dat heeft andere waarden in je geactiveerd en je huidige werk past daar niet meer bij. Een goede vriend is ernstig ziek, dat heeft je aan het denken gezet over de waarden en prioriteiten in je eigen leven en dat leidt tot nieuwe inzichten die omgezet moeten worden in daden.

In beide gevallen wisselen gedachten en gevoelens over bedreigingen, kansen, uitdagingen, opwinding, spanning, nieuwe ideeën en beren op de weg elkaar af. Wat staat je te doen? Hoe van hieruit verder? Hoe kom je tot vernieuwing of transformatie?

Vernieuwing en transformatie vragen om reflectie, om een pas op de plaats:
 • Wie ben ik nu? Welke waarden staan nu centraal in mijn leven? Welke interesses heb ik? Je moet een stap terug doen, even weg uit de hectiek van de dag en terug naar je eigen kern.

 • Wie wil ik in de nabije toekomst zijn? Waar wil ik me verder in ontwikkelen? Welke oude gewoonten en patronen wil ik loslaten? Welke interesses en waarden wil ik laten groeien en bloeien?

 • Welke kansen en mogelijkheden zie ik in de buitenwereld voor mij? Op welke ideeën hierover brengen andere mensen mij?

 • Hoe ga ik daar concreet mee aan de slag? Wat moet ik doen? Wat is een nuttige eerste stap? Hoe ga ik op weg om het realiseren van mijn waarden en doelen een stap dichterbij te brengen? Hoe vind ik de kracht in jezelf om ondanks alle angst, spanning en beren op de weg tot stappen te zetten? Je gaat - zoals in alle sprookjes, mythen, sagen en ook in Harry Potter - de reis van de held(in) doen.

Hulp is dus welkom. Zoek in elk geval om je heen naar mensen die je steunen, meedenken, helpen om te groeien en bloeien. Zoek ook andere mensen die net als jij op reis zijn.

Zoek je een loopbaancoach die je helpt bij dit reflectieproces? Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.


6 mei 2020

Het is nog lang geen weekend....

Zo midden in de werkweek kan het je in één keer overvallen. Brrr, nog 3 werkdagen te gaan en dan pas weekend. Als je dat zo af en toe gebeurd, bijvoorbeeld omdat het een stralende dag is en een dagje in de zon je ook aantrekkelijk lijkt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als je merkt dat je vaak telt hoeveel dagen (of uren!) je nog moet voordat het weer weekend is, is het tijd om een 'loopbaan-pas-op-de-plaats' te maken. De 6W+H (wat, wie, waar, wanneer, welke, waarom, hoe) vragen zijn daarvoor een goed vertrekpunt:

 • Wat voor werk vind ik interessant (uitdagend, leuk) om te doen?
 • Met (of voor) welke mensen werk ik graag?
 • Waartoe werk ik? Wat moet werk mij brengen? Inkomen natuurlijk. Maar liefst ook nog wat meer.
 • Welke werktijden passen mij het best?
 • Welke werkomgeving past mij? Wat voor leidinggevende? Welke organisatiecultuur? Welke branche?
 • Hoe wil ik graag werken? Zelfstandig? In een team? In hectiek of juist niet?
 • Hoe kan ik mijn werk meer aanpassen aan mijn waarden, doelen, behoeften en wensen?

Je hoeft niet meteen van baan te veranderen. Kleine aanpassingen (jobcrafting of jobrepair wordt dat vaak genoemd), kunnen je in je werk al een stuk gelukkiger maken.

Als je een ervaren loopbaancoach zoekt om je hierbij te helpen, neem dan contact op met mij.


4 mei 2020

'Lockdown kan worden opgeheven voor mensen onder de vijftig'

Bovenstaande is de kop van een artikel op de site van het consumentenprogramma Radar. Ze zijn niet de enige en ook niet de eerste die mensen aan het woord laten over het opheffen van onze 'intelligente lockdown'. De leeftijdgrenzen lopen uiteen van 50 tot 60 jaar, maar de meeste sprekers vinden dat het tijd wordt om mensen die (veel) minder risico lopen ernstig ziek te worden meer beweegruimte te geven dan de mensen die wel een groter risico lopen.

Ik snap hun overwegingen. Je wilt de sectoren die nu 'plat liggen' weer aan de gang krijgen. De scholen gaan straks weer open dus geef ook de ouders van deze kinderen en alle andere mensen tot 50 jaar, weer bewegingsruimte. Goed voor de kappers, voor de horeca, voor het toerisme. Wel een beetje rustig aan natuurlijk. Dus stap voor stap. Wel een beetje snel graag.

Natuurlijk wil je als 50+ geen corona krijgen. Als 50- er natuurlijk ook niet. De verhalen over en van mensen die serieus ziek zijn geweest, liegen er niet om. Bovendien wil je als 50+ (50-) als het aan jezelf ligt, de zorg niet zo zwaar belasten.

In de Volkskrant van 3 mei staat een artikel van de hand Bahram Sadeghi, debatleider, filmmaker en schrijver: Wat als je huidige werk gewoon ophoudt. Wat kun je dan wel doen om de kost te verdienen? Hij laat in zijn artikel zien, hoe snel de arbeidsmarkt kan veranderen.

Dus ontstond in mijn hoofd de vraag: 'Wat gebeurt er als de lockdown voor 50- afgeschaft wordt en voor 50+ gehandhaafd blijft?'.

Ik probeer me voor te stellen hoe dat dan gaat:

 • Alle mensen tot 50 jaar mogen weer naar kantoor. De ouderen moeten thuis werken? Of in een aparte kantoorruimte werken? Of moeten we voor 50+ers banen zoeken waarbij je weinig contact hebt met andere mensen? En waar je ook niet al te veel opleiding voor nodig hebt want omscholen kost tijd en geld. En is op korte termijn dus geen haalbare kaart. Lees het verhaal van Bahram.
 • Jonge mensen mogen ook weer naar de kroeg, theater, film. Misschien kunnen we afspreken dat 50+ers dan tot 20.00 uur een terrasje, filmpje of voorstelling mogen pakken en dan naar huis moeten. Of dat we aparte terrassen en theater- en bioscoopzalen krijgen voor jongeren?
 • Kappers tot 50 jaar mogen aan het werk. En knippen alleen mensen jonger dan 50 jaar? Kappers die ouder zijn dan 50 jaar, knippen alle senioren in ons land. Met mondkapje en handschoenen natuurlijk.
 • We krijgen campings en hotels voor 50+ ers. Die gaan ook in een aparte periode op vakantie?
 • 50+ doen er wijs aan buitenshuis mondkapjes en brillen te dragen en jonge mensen hoeven dat niet. Als 50+ers hun kinderen en hun kleinkinderen op bezoek krijgen, dragen ze - als ze verstandig zijn - thuis ook een mondkapje en bril?
 • 50+ ers mogen alleen in de daluren met het openbaar vervoer. De spitstijden zijn voor de 50- ers. Dat was een idee van een ziekenhuisbestuurder. Zelf overigens 60+ geloof ik.
 • Hoe het in de zorg moet, weet ik niet goed. De meeste zorg wordt door 50- ers gegeven aan 50+ ers. Vanaf nu voor altijd alles met mondkapjes en handschoenen. Veel zorgprofessionals zijn gelukkig al gewend aan strikte hygiëne maatregelen.

Als ondernemende ZZPer, weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om te kunnen blijven ondernemen. Dus ik snap heel goed dat ondernemers weer aan de slag willen en moeten. En ik wil ook graag dat dat al die sectoren die nu 'op slot zitten', weer aan het werk kunnen. Maar alle suggesties om 50+ers en 50-ers van elkaar te scheiden, maken me somber voor de toekomst van de 50+ers, z'n beetje de helft van de Nederlandse bevolking. Ook voor hun werktoekomst.

Ik hoop dat er snel een 'coronaprik' (zoals de griepprik) komt zodat bovenstaande ideeën geen werkelijkheid hoeven te worden. Of dat we met traceermethoden (testen) vroegtijdig kunnen handelen. Of dat we andere manieren vinden om samen te werken en samen te leven die recht doen aan alle leeftijdsgroepen. Goede ideeën zijn volgens mij van harte welkom in het torentje in Den Haag.


29 april 2020

50+ loopbaancoaching en de nieuwe arbeidsmarkt

Begin 2020 zag de arbeidsmarkt er veel belovend uit.
Vijf maanden later zijn de verwachtingen somber.
Het HR Trendonderzoek van Performa Uitgeverij, Berenschot en AFAS geeft de volgende cijfers:

 • 35% heeft besloten voorlopig niemand meer aan te nemen en 18% van de organisaties verwacht dat binnenkort hetzelfde te doen.

 • Bijna een derde geeft daarnaast aan dat stages en traineeprogramma’s zijn opgeschort.
  •Bij 23% zijn de opleidingsmogelijkheden acuut beperkt.

 • 30% van de organisaties brengt hun flexibele schil terug

 • 14% heeft al een besluit genomen om de duur van overeengekomen arbeidscontracten aan te passen.

Wat kun je als werknemer of werkzoeker nog doen om je eigen inzetbaarheid en je arbeidsmarktkansen te versterken…

 1. Ontwikkelingen bijhouden. Ontwikkelingen in de markt en ontwikkelingen in het vak. Als je de krant openslaat, zie je dat er enorm veel nieuwe producten en diensten bedacht en aangeboden worden. Natuurlijk zal niet alles daarvan even succesvol blijken te zijn. Maar het laat wel goed zien dat duurzame inzetbaarheid, aan het werk blijven, je eigen kansen op de arbeidsmarkt versterken betekent dat je steeds in ontwikkeling moet blijven. De markt en je vak veranderen steeds. Anticiperen en mee bewegen zijn het adagium.

 2. Daarvoor heb je ook een netwerk van vakgenoten (collega’s) nodig met wie je regelmatig in gesprek bent over je vak en de ontwikkelingen daarin. En de markt en de ontwikkelingen daarin. Je ziet nu – 6 weken nadat Corona Nederland trof – dat steeds meer mensen zich afvragen wat dit gaat betekenen voor de toekomst. Hoe gaan we ons land inrichten? Wat betekent het voor organisaties, voor bedrijven, voor klantvragen, voor werkwijzen? Je moet vooruit kijken. Een crisis als deze dwingt je daartoe. Maar als alles goed gaat, is het ook belangrijk om je regelmatig af te vragen welke ontwikkelingen er aan zitten te komen en hoe je daarop kunt anticiperen.

 3. Je netwerk onderhouden en uitbreiden. Je hebt je netwerk binnen je vakgebied en binnen de markt waarin je werkt. Maar het is ook leerzaam en leuk om mensen te spreken die juist heel ander werk doen, in een andere markt werken. Het brengt je op ideeën voor je eigen vak en markt. En helpt je als je buiten je huidige markt/vak werk zoekt.

 4. Doe ook eens taken (projecten) die buiten je huidige werk vallen. Jobcrafting of jobrepair zijn – zeker in tijden dan de arbeidsmarkt niet zo soepel loopt – goede manieren om je werk interessant en uitdagend te houden. Je leert nieuwe vaardigheden, ontmoet nieuwe mensen en zorgt ervoor dat je brein ‘flexibel’ blijft. Bovendien vinden werkgevers het fijn als hun medewerkers tijdelijke taken op zich nemen.

 5. Zorg goed voor je eigen gezondheid. Persoonlijke vitaliteit, energie om je werk te doen staat of valt met je fysieke en mentale gezondheid. Je weet wat er voor nodig is: genoeg bewegen, gezond eten, goed slapen, ontspanning naast inspanning, leuke dingen doen met andere mensen.

 6. Bespreek ook thuis, met familie en vrienden hoe jij en anderen hun inzetbaarheid nu en in de toekomst kunnen versterken. Help elkaar. Zoek je hulp van een ervaren loopbaancoach? Neem dan contact met met mij via de mail.


28 april 2020

Help anderen voorbereiden op een nieuwe job

Regelmatig willen of moeten mensen op zoek naar een andere job. Een die buiten hun huidige type functies en/of branches ligt. Hoe pak je dat aan?

Erasmus School of Economics en het UWV kenniscentrum zijn samen aan de slag om te onderzoeken hoe mensen die overstap met succes maken.

Ze willen graag voorbeelden van mensen die dat gedaan hebben. Dus: heb jij ooit met succes een overstap gemaakt naar heel ander werk? Doe dan mee aan dit project. www.verruimjeblikopwerk.nl


27 april 2020

50+ professionals en hersenkracht

Als donateur v.d. hersenstichting volg ik hun onderzoeken met aandacht. Regelmatig komen er ook nieuwe interessante informatiebrochures uit. Bijvoorbeeld over ‘vitale hersenen, een leven lang’. Als coach en loopbaancoach van 50+ professionals, lees ik zo iets natuurlijk met aandacht. En deel ik graag een paar interessante punten met je.

Hersenen van 50plussers
 • Onze hersenen blijven tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen maken. Ook al gaat het wat langzamer, leren kan dus altijd.

 • Vanaf de 50 gaan bepaalde functies merkbaar minder goed werken. Denk aan het onthouden van namen. Maar ook de denksnelheid kan afnemen. Hoe meer je dat blijft trainen, hoe beter je denksnelheid blijft.

 • Dat compenseren we door ervaring. Ervaring levert wijsheid en overzicht. Bovendien worden de meeste mensen met de jaren emotioneel stabieler. En dat versterkt het effectief nadenken.

Dus hoe vergroot je als 50+ professional je hersenkracht?
 • Het is van groot belang om jezelf te blijven uitdagen en nieuwe dingen te blijven leren. Hoe vaker je dat doet, hoe beter dat gaat. In die zin lijken je hersenen op je spieren. Alleen trainen houdt ze sterk. Nieuwe dingen leren buiten je werk houdt je flexibel. En helpt je bij het leren van nieuwe dingen voor je werk.

 • Probeer je huidige functie uitdagend te houden. Doe aan jobcrafting. Dat is niets anders dan dat je steeds zoekt naar mogelijkheden om je werk interessant en uitdagend te houden. Taken net even anders aanpakken, nieuwe taken naar je toetrekken en actief met je collega’s overleggen over mogelijkheden om het werk te verbeteren. Dat het werk steeds meer geautomatiseerd wordt, digitaler wordt en dat je zelf steeds meer online samenwerkt horen daarbij.

 • Blijf ook open staan voor nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Lees je vakbladen (online) en kijk hoe je nieuwe kennis, nieuwe technieken actief kunt toepassen in je werk.

 • Vraag je af en toe af of het tijd wordt voor een nieuwe baan, een andere functie, een andere werkgever. Zo’n uitdaging is – ook voor 50+ professionals – een goede uitdaging voor je brein.

 • Train je geheugen door te oefenen om dingen actief en bewust te onthouden. Herhaling, visualiseren en ezelsbruggetjes helpen bij het onthouden.

 • Onderhoudt sociale contacten en ga nieuwe sociale contacten aan. Al het werk dat je er voor moet doen, stimuleert de verschillende hersengebieden.

 • En natuurlijk blijven ook belangrijk: goed en genoeg slapen, veel bewegen, ontspanning (lachen) en gezond eten en drinken.

Wat doe jij om je hersenen (en je lichaam) gezond te houden?

Heb je vragen over je loopbaan? Heb je vragen over het verbeteren van je werkvaardigheden? Neem contact op met mij voor een kosteloos kennismakingsgesprek.


22 april 2020

Competenties die je onder de knie moet hebben

Ik kwam het lijstje vandaag weer tegen. En dan bedoel ik het lijstje uit het rapport 'The future of Jobs Report' van het World Economic Forum. Het lijstje van de 10 belangrijkste competenties voor 2020:

1. complexe problemen oplossen
2. kritisch denken
3. creativiteit
4. mensen & hun werk managen
5. samenwerken en coördinatie met anderen
6. emotionele intelligentie
7. beoordelen en besluiten nemen
8. focus op dienstverlening
9. onderhandelen
10. cognitieve flexibiliteit.

Ik vraag me af hoe dit rijtje van 10 competenties door Corona en de verwachte economische crisis zal veranderen. Wordt cognitieve flexibiliteit veel belangrijker? Komt 'samenwerken op afstand' straks in het rijtje voor? En komt 'zelfsturend werken' in de plaats van 'mensenwerk managen'? Ik ben benieuwd.

Een bijkomende interessante vraag voor ons allemaal is, aan welke competenties we dan vast kunnen en moeten gaan werken zodat we met onze kennis en kunde 'arbeidsmarkt proof' blijven.

En natuurlijk ook de vraag: In welke competenties ben je de afgelopen weken beter geworden? Wat zou je kunnen doen om die competenties verder te versterken en uit te breiden? Wat heb je daar voor nodig? Schrijf hieronder in welke competenties jij beter bent geworden en wat je daarvoor gedaan hebt en doet.


14 april 2020

En nu? Solliciteren of je baan interessanter maken?

Pasen is achter de rug. En voor de 5e week voer ik alleen coachgesprekken per Skype, Zoom, telefoon, mail, app enzovoorts. Nog steeds is covid-19 de baas over ons land. Sommige mensen werken zich over de kop, voor anderen is het werk volkomen stil gevallen. Zelf heb ik nog steeds momenten waarop ik de hele situatie als 'onwerkelijk' beleef.

Ik merk dat de loopbaanvragen waarmee klanten voor covid-19 binnen kwamen, van focus veranderd zijn door deze situatie. Sommige klanten bedenken zich en willen toch bij hun huidige werkgever blijven. Anderen vragen zich af of ze wel in de goede sector solliciteren. Want:

1. Solliciteren? Waarop dan?

Sectoren als de horeca liggen grotendeels stil. In andere sectoren is juist extra veel werk. Hoe lang dat allemaal zo blijft, is natuurlijk de vraag. Wil je graag werken en maakt het je niet uit of het tijdelijk is, kijk dan op deze pagina van het UWV werk.nl waar het UWV bijhoudt waar veel vactures zijn. Logsicherwijze is dat in de zorg, maar ook in de agrarische sector en bij de bezorgdiensten is veel werk de komende tijd. Wie weet zitten er ook mooie banen bij voor 50+ ers. Misschien zit er zelfs blijvend goed werk tussen. Of een baan die je een goede opstap naar volgend werk geeft.

2. Of Je werk oppimpen

In de vorige crisisperiode werd het populair om de focus te leggen op het interessanter, leuker, gezelliger, beter maken van de baan die je (gelukkig!) had. Er waren nauwelijks vacatures en heel veel werkzoekenden.

We lopen het risico opnieuw in een economische dip of erger terecht te komen. En dus is het misschien nuttig om al vast eens te kijken of en hoe je straks (als je weer in het bedrijfsgebouw mag komen) je huidige baan kunt benutten om nieuwe dingen te leren, meer gezelligheid met je collega's te hebben, nieuwe taken naar je toe kunt trekken enzovoorts. Alles wat je maar kan helpen om de baan die je nu hebt, zo interessant, leuk, uitdagend, gezellig enzvoorts te maken. Kijk eens met een frisse blik naar je huidige werk en werkgever. Wat valt daar nog meer te doen, hoe kun jij je interesses en talenten daar verder uitbouwen? Zoek je er hulp bij? Neem dan concact op met mij via w.janssen@dekunstvananders.nl

PS

Het was je beslist al opgevallen... Er worden enorm veel online leerprogramma's aangeboden. Vaak nog gratis ook. Kijk bijvoorbeeld eens bij JobOn. Dat is een netwerk voor werkzoekenden.


19 februari 2020

Welke rol heeft 'geluk hebben' in jouw leven en loopbaan?

‘Ik heb tot nu toe veel geluk gehad’, zei mijn coachee. ‘Mijn eerste baan heb ik te danken aan een kennis van mijn moeder. En daarna rolde ik steeds van de ene in de andere functie. Maar mijn geluk lijkt een beetje op. Ik weet niet goed hoe ik nu verder moet.’

Met deze vraag startte zijn loopbaancoaching.

En dus gaan we samen onderzoeken: wat wil ik nu, wat vind ik echt leuk om te doen, wat zijn mijn kerntalenten en goed ontwikkelde competenties, welke ambities staan nu centraal, welke kansen en mogelijkheden zie ik, wie kan me een stapje verder helpen en wat kan ik zelf doen om mijn geluk een handje te helpen?

Want ja, je moet ook – soms veel en soms een beetje – geluk hebben. Ook in je loopbaan. Ook bij het vinden van een nieuwe baan of nieuwe functie.

EN je moet ook zelf ‘in actie’ blijven.

Want als je stilletjes in een hoekje gaat zitten mokken of vooral klaagt over de tegenvallers in je werkend leven, kom je niet veel verder.

Wat wel helpt:
 • Als je advies of hulp vraagt, wil het geluk – in de vorm van andere mensen – je ook wel eens een handje helpen. Zo kreeg R. een baan bij een kennis. A. bij een neef van een vriend. J. via het vrijwilligerswerk dat ze deed.

 • Als je nieuwe kennis op doet en die deelt – bijvoorbeeld via LinkedIn of via vrijwilligerswerk - zijn er altijd wel mensen die daar graag gebruik van maken. Die brengen je op die manier weer een stapje verder.

 • Nieuwe kennissen kunnen je in contact brengen met mensen die je in je werk of loopbaan weer een stapje verder kunnen helpen.

Zo hou je zelf de loopbaan-bal in beweging en helpt toeval en dus geluk je af en toe om de bal de goede kant uit te laten rollen. Succes en geluk kun je niet afdwingen maar wel een handje helpen.

Mensen die zich realiseren dat hun succes en geluk deels te danken is aan toeval, zijn ook meer bereid andere mensen te helpen en voor hen het toevallige geluk te zijn.

Bedenk: een groot deel van de banen wordt via het eigen netwerk ingevuld. Veel mensen danken hun baan aan het netwerk waar ze toevallig bij horen.

Dus:

Ben je op zoek naar ander werk? Blijf in actie en hoop op een beetje meewerkend toeval. Wil je een ander graag helpen in zijn zoektocht naar ander werk? Probeer voor de ander het toevallige gelukkige contact op het goede moment op de goede plek te zijn. Zo kan de bal van het gelukkige toeval blijven rollen.

Hier lees je meer – ook over onderzoek - over toeval en geluk.


22 januari 2020

Loopbaancoaching: zinvol werk - bezieling - denken, voelen en vooral doen

Van bezieling naar actie

‘Ja, maar’ zei ze, ‘wat als ze nou zeggen dat ik niet nodig ben in dat project? Dan voel ik me helemaal rot’. Ze, dat is P. P is 53 jaar, academisch geschoold met een vak waar ze een groot deel van haar interesses en talenten kwijt kan. Maar met een baan in dat vak, waar dat niet altijd zo is.

Wat doe je dan?
Zoek je een andere baan?
Zoek je een andere werkgever?
Accepteer je de situatie zoals die is?
Trek je je terug op je eigen eiland?
Mopper je tegen je omgeving?
Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Wat me steeds weer opvalt in coachgesprekken, in trainingen en natuurlijk ook bij mezelf is hoe snel we vastzitten in ons denken over en doen in een situatie. Je ziet wat je altijd ziet, denkt wat je altijd denkt, doet wat je altijd doet.

En: je vindt het belangrijk dat het werk van goede kwaliteit is. Je vindt het belangrijk om je talenten in je vak verder te ontwikkelen. Je wil graag goed samenwerken met collega’s zodat je meer plezier in je werk hebt.

Maar: in de werkelijkheid moet het werk soms te snel, is er veel routine, is iedereen vooral zijn eigen taken aan het doen. En wat doe je dan?

Of toch van bezieling naar actie?

Niks? Zodat het blijft zoals het was?
Blijft het bij dromen?
Of blijf je toch zoeken naar mogelijkheden om jouw waarden en werkplezier zo optimaal mogelijk tot hun recht te laten komen?

Dan moet je aan de bak.

Niet denken ‘het wordt toch niks’. Niet denken ‘dadelijk vinden ze me lastig en niet meer aardig’.

Wel denken ‘nooit geschoten is altijd mis’. Wel denken ‘van vriendelijk vragen is nog nooit iemand boos geworden’.

 • En doen.
 • Want alleen als je de stap zet,
 • het benodigde gedrag doet,
 • met vriendelijke vasthoudendheid blijft doen,
 • dag in dag uit op allerlei manieren blijft proberen jouw waarden in je werk te versterken,
 • ook als je het spannend vindt,
 • ook als je even geen zin hebt, of het tegen zit…

Alleen dan komen er ook regelmatig situaties voor waarin dat lukt.
Alleen dan vergroot je je cirkel van invloed steeds iets meer.
En weten ook andere mensen wat voor jou belangrijk is.
En dan heb jij op allerlei manieren jouw beste ik ingezet om je werk en je leven zinvol te maken.
En een bezield leven, dat willen de meeste mensen het liefst van alles.

En jij?

Hoe is het met jouw bezieling? En met jouw mogelijkheden om je talenten in te zetten? Zoek je een coach om je daarbij verder te helpen? Neem contact op met mij - via het contactvenster rechts - voor een kennismakingsgesprek.

Tip

Ben Tiggelaar schreef ooit het boek 'dromen, denken, doen'. Je kunt jezelf prima helpen door te tips uit het boek te gebruiken.

loopbaancoaching voor 50+ ers
coaching voor 50+ ers die hun werk met plezier en succes willen (blijven) doen.