Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. En dus wil je er ook het optimale van maken. Met zoveel als mogelijk ziel, zin, plezier, ontwikkeling kunnen werken. Zodat het werk niet alleen dient om er geld mee te verdienen. Maar ook om je talenten verder te ontwikkelen en je waarden verder uit te dragen.

50 plus loopbaancoaching & 50 + coaching voor werkgerelateerde vragen

Wil je graag loopbaancoaching en zie je op tegen de kosten?

Vanaf 1 december a.s.: gratis loopbaancoaching voor 50-plussers die willen blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan. In het blog hieronder, van 1 oktober lees je er alles over.

50-plus loopbaancoaching

6 oktober 2020

Doe je gewoon of doe je buitengewoon?

Ook 50-plussers hebben loopbaanvragen.

De subsidie van NL leert door (1 december 2020 start een nieuwe subsidieronde!) geeft ook hen de gelegenheid om hun loopbaan en hun werktoekomst onder de loep te nemen.

Samen kijken we aan de hand van de interesse- en competentietest, de arbeidsmarktscan en hun eigen levensloop en werkschets naar hun talenten, hun bewezen kennis en kunde en naar de arbeidsmarktmogelijkheden die daarbij horen. En we staan uitgebreid stil bij de vraag: ‘waar gaat je hart sneller van kloppen?’.

Door die vraag te stellen komen (oude) dromen, ambities, belangrijke waarden, nieuwe en oude interessegebieden en vanzelfsprekende talenten op tafel. En die vormen samen ‘je harde kern’, jouw persoonlijke kracht en energiebron. Als je werkt met je hart, voelen en zien andere mensen je betrokkenheid, je energie, jouw persoonlijke talenten en kracht. Dus dat is de plek waar je het best tot je recht komt.

En als je eenmaal weet wat je kracht is, wat je beste talenten zijn, welke waarden centraal staan in je leven, wordt het maken van keuzes gemakkelijker. Je weet immers waar je voor staat.

Ja, ja.. hoor ik sommigen van jullie nu denken. Dat klinkt leuk maar de werkelijkheid is heel wat minder fraai. En dat klopt. In de dagelijkse praktijk kom je ook moeilijkheden en saaie momenten tegen. Ongemak hoort erbij.

Werken vanuit je interesses en talenten

Maar laat dat geen belemmering voor je zijn om jouw leven interessanter te maken door steeds te blijven focussen op:

 1. Werkplekken waar je jouw waarden, jouw kerntalenten, jouw interesses in betaald werk kunt omzetten.

 2. Zoek steeds naar mogelijkheden om je talenten en interesses te laten groeien. Want alleen als je groeit, kom je tot bloei. Jezelf blijven ontwikkelen, nieuwe dingen blijven leren, zijsporen bewandelen en daar nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten, biedt je steeds weer (loopbaan)kansen.

 3. Natuurlijk horen er tegenslagen bij. Maar: niet linksom, dan rechtsom, niet nu dan misschien straks. Leer omgaan met frustratie en tegenslag. De volhouder komt zo dicht mogelijk in de buurt van wat ie wil doen en zijn.

De toekomst is altijd ongewis. Je kunt er dus net zo goed voor kiezen om zoveel mogelijk naar je eigen talenten, je eigen kernwaarden, je eigen idealen & dromen te leven. Wie weet waar het je brengt. Wie weet hoeveel moois je de wereld daarmee schenkt.

Wie er werkt vanuit haar interesses en talenten?

Nele Odeur bijvoorbeeld. Haar ouders hadden een heel ander loopbaanpad voor haar bedacht dan ze nu volgt. In haar blog lees je haar verhaal.

Over de toekomst van banen en loopbanen...

Volgens een rapport van McKinsey (juni 2020) zullen potentieel 1 op de 3 van de huidige banen in Europa verdwijnen de komende 10 jaar door een combinatie van digitalisering en de economische crisis als gevolg van Corona. Tegelijkertijd biedt het digitale tijdperk veel (nieuwe) mogelijkheden voor mensen die nieuwsgierig zijn en zich blijven ontwikkelen.

PS 1 Gratis loopbaancoaching

Meer weten over de subsidie ronde van NL leert door, die start op 1 december 2020? Lees dan het blog hieronder.

PS 2 En een ervaren loopbaancoach :-)

En zoek je een loopbaancoach die jou helpt bij het ontdekken en handen & voeten geven van jouw talenten, jouw interesses, jouw kernwaarden? Neem dan via de mail contact op met mij.

loopbaancoaching voor 50-plussers


1 oktober 2020

Wil je graag loopbaancoaching en zie je op tegen de kosten?

Vanaf 1 december a.s.: gratis loopbaancoaching voor 50-plussers die willen blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan.

Goed nieuws voor alle mensen die met hun loopbaan aan de slag willen. Want vanaf 1 december 2020 is het gratis loopbaan- en ontwikkeladvies weer beschikbaar.

Bij de vorige subsidieronde was na 3 weken de subsidiepot leeg. Met 22.000 mensen die hun loopbaan en ontwikkeling dankzij deze subsidie onder de loep kunnen nemen, was het geld op.

Werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen dankzij de subsidieregeling NL leert door gratis een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Met zo’n ontwikkeltraject krijg je beter zicht op jouw kansen op de arbeidsmarkt. Een loopbaanadviseur kan je steunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Vanaf 1 december 2020 zijn er 50.000 ontwikkeladviestrajecten beschikbaar.

Meer informatie vind je hier.

Wil je graag gratis gebruik maken van:

 1. Een LDC interesse- & competentietest + arbeidmarktscan zodat je inzicht hebt in je kwaliteiten en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
 2. En 4 uur gratis loopbaan- (of ondernemers-) coaching?

Meld je vast bij mij aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

Als je besluit om na 1 december serieus mee te willen doen, zet ik je op de lijst van geïnteresseerden. Ik ga er vanuit dat veel loopbaancoaches dit zullen doen. Het zal de eerste dagen dus druk zijn met het registreren van kandidaten.

Ik ga er van uit dat er ook nu weer veel animo is om gebruik te maken van dit traject. Wacht dus niet te lang. Ik ben nu druk aan het werk met de mensen die zich in augustus voor het gratis loopbaantraject hebben aangemeld. Er staan nog mensen van die subsidieronde op de ‘geïnteresseerdenlijst’. Wil je daarbij? Wacht dan niet te lang.

De mensen waarmee ik nu aan het werk ben, ervaren dit traject als bijzonder nuttig. De LDC interesse- en competentietest + de arbeidsmarktscan + de persoonlijke levensloopopdracht + 4 gesprekken van 1 uur geven hen goed inzicht in hun talenten, interesses, competenties, deskundigheid en in hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Doen dus.

Kennismaken met je loopbaancoach?

Wil je een afspraak maken met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail me dan.

#NLLeertDoor #ontwikkeladvies #arbeidsmarkt #duurzaaminzetbaar #loopbaanontwikkeling #50plusloopbaancoaching


loopbaan coaching - samen aan de slag om 1. jouw richting te vinden en 2. daarmee aan de slag te gaan


1 oktober 2020

Komen jouw talenten in je werk voldoende aan bod?

Zoek jezelf broeder….
Zoek jezelf zuster…..

Een prachtig lied van van Kooten en de Bie van lang geleden. Ik moest er vanochtend na een coachgesprek aan denken. Zoek jezelf, vind jezelf, blijf alleen jezelf… Het is prachtig tweestemmig gezongen.

En ik denk dat veel mensen dat ook heel graag willen: ‘zichzelf vinden, zijn, blijven’. Maar in het leven van alle dag is dat lang niet altijd even gemakkelijk. Want wie is die zelf? En is er eigenlijk maar een zelf? En hoe blijf je bij jezelf ook als omstandigheden veranderen? Kan dat eigenlijk wel?

Mijn ervaring is dat alle mensen meerdere zelven, meerdere kanten in zichzelf hebben. En dat die kanten soms met elkaar in strijd zijn. Soms samenwerken. Soms heel sterk ontwikkeld zijn en soms juist nog heel graag ontwikkeld willen worden.

De omstandigheden kunnen daar een flinke invloed op hebben. Als je in Coronatijden in de horeca werkt kan de kant die zich druk maakt over jouw veiligheid en zich zorgen maakt over je inkomen heel nadrukkelijk aanwezig zijn. En de ‘laat maar waaien, morgen weer een dag’ kant wegdrukken. Als je opgroeit in een gezin waarin ‘het hoofd boven het maaiveld uitsteken’ niet gewaardeerd wordt, moet je misschien nu aan de slag om die kant van jezelf – als je dat wil – juist wel te laten groeien. Als je lang in een zeer commercieel bedrijf werkt, is je competitieve kant flink gegroeid. Misschien ten koste van je ‘gezellig samenwerken’ kant. En wil je nu meer evenwicht tussen die kanten.

In het kader van NL leert door komen ook veel 50-plussers met loopbaanvragen en persoonlijke (werk) ontwikkelvragen om door mij gecoacht te worden. En natuurlijk hebben ook zij kanten die al flink ontwikkeld zijn en ook kanten die nog ondergeschoven zijn. Ontwikkelen en groeien gaat immers je hele leven door.

In mijn coachgesprekken ga ik ook met hen op zoek naar hun verschillende kanten, hun verschillende ‘ikken’. We onderzoeken samen welke kanten zich al ontwikkeld hebben en in het dagelijks leven vaak de boventoon voeren. En welke kanten nog veel minder aanbod zijn gekomen. Of welke kanten door allerlei omstandigheden weggestopt zijn.

Om zorgvuldig te kunnen werken met de verschillende kanten die in elk mens verscholen zitten, maak in gebruik van een methode die ‘Voice Dialogue' heet. In die aanpak gaan we er vanuit dat elk mens meerdere kanten in zichzelf heeft. Bijna iedereen heeft wel een kritische stem in zich die commentaar op al je daden geeft. Ouders hebben een zorgzame vader of moeder in zich. Sommige mensen hebben een ontdekkingsreiziger in zich. Of een perfectionist. Of een pleaser. Maar iedereen heeft meerdere kanten in zich. In Voice Dialogue wordt vaak de metafoor gebruikt van de bus vol reizigers. Alle verschillende kanten van jezelf zijn de reizigers in de bus. En jij (jouw Bewuste Ik) is de chauffeur. Wie zitten er allemaal in jouw bus?


Wil jij je verschillende kanten beter leren kennen?

Wil je kennis maken met de verschillende kanten in jezelf? Je loopbaan en je werk een boost geven door kanten van jezelf te ontwikkelen die tot nu toe nog niet aanbod zijn gekomen?

Mail me voor een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we je vraag en hoe we daarmee samen aan de slag kunnen.

Zou je zelf vast eens aan de slag willen met die verschillende kanten van jezelf?

Psychologiemagazine heeft een artikel en een oefening waarmee je zelf vast aan de slag kunt.


22 september 2020

Een baan zoeken met 'google for jobs'

Eind augustus is Google begonnen met zijn platform voor banen: google for jobs. Op deze Google toepassing zie je o.a. banen van de Nationale Vacaturebank, Randstad, Tempo-Team, Monsterboard en de Rijksoverheid.

Als je daar gebruik van wilt maken, type je boven in de Google zoekbalk, de functie waar je naar op zoek bent. Dan verschijnen er eerst een aantal advertenties en daarna zie je dit:


Als je op de tekst 'nog 100+ vacatures' klikt, verschijnt het Google for Jobs platform. Daar kun je net zoals bij Indeed (het grootste andere platform in Nederland) allerlei specificaties aanbrengen zodat je alleen die vacatures ziet die voor jou echt interessant zijn. Je kunt er ook een job alert instellen.

Als je een baan interessant genoeg vind, kun je door te klikken naar het platform komen waar de vacature oorspronkelijk vandaan komt. Daar kun je ook solliciteren.

Zoek je tips en handvatten voor het maken van een goed cv of een sprekend LinkedIn profiel. Lees dan hier verder. Of neem contact op met mij.


16 september 2020

Afzien en doorzetten

Het was er de afgelopen dagen goed weer voor: ‘transpiratie’.
Je hoefde er weinig inspanningen voor te doen.
Dat is wel eens anders.

Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Zeker als je als 50-plusser op zoek bent naar een andere baan. Of als 50-plusser je huidige baan interessanter wilt maken. Of als 50+ ook in aanmerking wilt komen voor die interne vacature.

Maar ook voor jonge(re) mensen geldt: de aanhouder wint.

Doorzetten dus...

Er zijn talloze situaties en momenten waarbij het juist wel aankomt op je eigen inspanningen. En op het volhouden en doorzetten van die inspanningen. Op vasthoudendheid. Op ‘niet linksom, dan rechtsom; niet rechtdoor, dan via een omweg’.

Edison zei het al en onderzoeken laat het ook steeds weer zien: resultaat is veel meer het effect van inspanning, volhardendheid, doorzettingsvermogen, toewijding aan je doel & taak en veel minder het resultaat van talent of IQ. Veel grootschalige onderzoeken geven aan dat IQ slechts voor een ¼ iemands werkprestaties bepaalt. Je persoonlijkheid, creatieve oplossingsgerichtheid, toewijding en toeval (geluk) nemen de andere ¾ voor hun rekening.

Doorzettingsvermogen dus. Jouw vastberadenheid om een voor jou belangrijk langere termijndoel te realiseren, ondanks problemen die je onderweg tegenkomt.

Wat helpt je om beter te kunnen doorzetten?

 1. Waartoe doe je het? Je hebt iets nodig dat je steeds weer stimuleert om je er voor in te spannen. Dat kan een inhoudelijk onderwerp zijn waar je hart sneller van gaat kloppen. Het kan een ambitieus doel zijn dat je wilt bereiken. Het kunnen mensen zijn waar je iets voor wilt betekenen. Interesse en nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat je met ‘iets’ begint. Omdat het naar meer smaakt, ga je door. En omdat het onderwerp of de resultaten je triggeren, ga je verder ook als het lastig is. Inspanning, volhardendheid en passie versterken elkaar. Wat wil jij graag bereiken?
 2. Doen. Ook als je even geen zin hebt. De zelfbeheersing om je aan je actieplan te houden is belangrijk. Want van het doen leer je. En door het leren wordt je steeds beter in het doen van acties die het realiseren van je doelen, dichterbij brengen. Wat is jouw actieplan? En wat ga je vandaag doen aan het realiseren van je doelen een stapje dichterbij te brengen?
 3. Support. Zoek mensen die in je geloven. Die je stimuleren, met je meedenken, met je meedoen. Je opvangen als het even tegenzit. Je complimenteren met je harde werken. Want wie volhoudt en doorzet….. Bedenk ook een aanpak voor als het tegenzit, je het even niet meer weet. Wie kan jou helpen, steunen, uitdagen, stimuleren? En wat doe jij als het even tegenzit zodat je de dag daarna de draad weer op kunt pakken?

Herken je de stappen? Ze zijn gebaseerd op het model van Ben Tiggelaar 'de ladder'. Meer over dat model lees je hier.

Doorzetten, volhouden, afzien...

'leidt dat dan gegarandeerd naar succes? Want waarom zou ik anders die moeite allemaal doen?' zei laatst een van mijn coachees. En dat is een goede vraag. Hij wist natuurlijk zelf het antwoord ook wel. Er is geen garantie voor succes. Al die goeroes die verkondigen 'volg mijn stappenplan voor een succesvol en dus gelukkig leven' weten dat ook. Niemand heeft controle over zijn totale leven, laat staan over de consequenties van het eigen handelen. Je weet gewoon weg niet (altijd) wat er gaat gebeuren. De kernvraag is dus: 'Vind je je doelen zo belangrijk dat je er voor wil gaan? Vind je het onderwerp inhoudelijk zo interessant dat je er mee bezig wilt blijven?'. Kortom: wil en kun je eigenlijk niet anders dan je innerlijke drive volgen... Linksom of rechtsom.

Doe dat dan 'gewoon'. En dan is doorzetten, volhouden, bijbuigen, de omleiding volgen, een nieuwe koers bedenken, een andere aanpak verzinnen, een taak doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt, het gevolg van je innerlijke drive. Elk van je acties heeft zijn consequenties. Stap(je) voor stap(je) ga je verder.

Je eigen weg gaan is niet altijd even gemakkelijk. Maar het is wel jouw weg.

Wil je nog een interessante talk van Damiaan Denys zien over 'in of uit controle zijn'? Kijk dan hier deze aflevering van Brainwash.

Zoek je een ervaren coach

die je helpt bij je loopbaanvragen of werk gerelateerde vragen? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek maken we niet alleen kennis, we bespreken ook wat jouw vraag is en hoe we daarmee samen aan de slag zouden kunnen. Meer weten? Neem via de mail contact op met mij.


volhardendheid - doorzettingsvermogen - doelen bereiken


9 september 2020

Maak jij gebruik van de scholingsplicht van je werkgever?

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 juli 2015 kent de wet een scholingsplicht voor werkgevers. Die verplichting houdt in dat een werkgever aan medewerkers scholing moet verschaffen die voor de uitoefening van de functie noodzakelijk is. Daarnaast moet de werkgever ook scholing buiten de eigen functie van de werknemer aanbieden. Zo kan de medewerker ook eenvoudig een andere functie uitoefenen als zijn functie bijvoorbeeld vervalt. Of meegroeien als de functie verandert. Zo blijf je als werknemer duurzaam inzetbaar. En haal je kundig en met plezier werkend, je pensioen.

Vraag dus aan je werkgever welke scholingspotten er in jouw organisatie zijn.

Persoonlijke scholingspot

Heb je een persoonlijke scholingspot? Gebruik 'm elk jaar om je vak, je persoonlijke vaardigheden, je loopbaanvaardigheden bij te houden. En kijk vooral vooruit: wat staat er in mijn rol, in mijn vak te gebeuren en hoe kan ik daar op anticiperen?

Gezamenlijke scholingspot

Soms is het verstandig om de persoonlijke scholingspotten bij elkaar te voegen en met collega's een wat groter leertraject te organiseren. Samen beter worden in je rol als projectleider, adviseur, leidinggevende, klantmanager enzovoorts. Ga daarover in gesprek met leidinggevenden en HR. En laat je helpen door trainers of coaches zoals wij.

Hieronder twee aanvullende artikelen over de scholingsplicht:

1. juridische uitspraken als de werkgever in gebreke blijft.

2. uitleg van de scholingsplicht in Intermediair.


1 september 2020

Benut jij je talenten?

Waar focus je op?

Op wat je goed kunt en graag doet?
Of op wat je nog beter zou moeten doen?

50+, talenten en NL leert door

Wij 50+ ers zijn van de generatie waarin de aandacht vaak lag op wat je moest veranderen. Waar je beter in moest worden. En veel minder op waar je talent voor had en hebt. Op wat je graag doet en wat je gemakkelijk afgaat. Laat staan op het beter inzetten en verder uitbouwen van die talenten.

In mijn loopbaantrajecten merk ik dat veel 50 plussers daarom geen goed beeld hebben van hun talenten. En dat is heel jammer.

Want het inzetten van je talenten maakt je gelukkiger. Je zelfvertrouwen groeit er door. Je krijgt meer energie van wat je doet. De kans op een burn-out vermindert er door. En voor werkgevers ook fijn: doen waar je goed in bent en het inzetten van je talenten leidt tot een grotere betrokkenheid en tot betere werkresultaten.

Alle redenen dus om meer en vaker te doen waar je goed in bent. Waar je talent voor hebt.

Dan moet je natuurlijk wel weten waar je talent voor hebt. En hoe je dat verder kunt ontwikkelen. Dat kun je natuurlijk altijd alsnog (of opnieuw) uitzoeken. En nu kan dat met subsidie van 'NL leert door'. Een subsidiepot waarvan 20.000 mensen samen met loopbaancoaches zoals ik, een ontwikkelplan kun maken.

Elk traject start met het maken van een arbeidsmarktscan. Jouw motivatie, competenties en opleidingsniveau worden afgezet tegen de kansen en mogelijkheden die er op dit moment op de arbeidsmarkt zijn. Ik vul die arbeidsmarktscan aan met opdrachten en oefeningen. Zo krijg je een helder beeld van je motivatie, talenten en arbeidsmarktkansen. En met die input kun je stap voor stap, in een 4tal loopbaangesprekken je persoonlijk ontwikkelplan maken.

Meer weten?

Bel of mail me met je vragen:

per mail of per telefoon.


17 augustus 2020

NL leert door...

gratis loopbaancoaching voor werkenden en werkzoekenden

Heerlijk vakantie gehouden in en om onze eigen woonplaats. Lekker uitgerust weer aan het werk dus.

Bij terugkomst aan mijn bureau, vond ik in de mailbox een 10tal vragen om een kennismakingsgesprek in het kader van ‘NL leert door’.

Voor mij als loopbaancoach een mooie start van het nieuwe werkseizoen. Voor veel van deze mensen is het helemaal niet fijn want vaak hangt hen ‘een mogelijk Corona ontslag’ boven hun hoofd.

Wat is ‘NL leert door’?

Het doel van deze regeling is om deelnemers kosteloos ontwikkeladviestrajecten aan te bieden, die gericht zijn op het inzichtelijk maken van en in betekenende mate vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ontwikkeladvies:

integraal, persoonlijk advies, dat erop is gericht het bewustzijn over de noodzaak van reflectie op de loopbaan te stimuleren en waarmee voor een deelnemer een reëel beeld van het toekomstperspectief op de arbeidsmarkt of in het huidige werk ontstaat, resulterend in een ontwikkelplan. Een advies start met een digitale arbeidsmarktscan. En elke deelnemer heeft minimaal 4 loopbaangesprekken van 1 uur.

En jij?

Hoe is het met jouw werk en jouw loopbaan? Ben je ook toe aan een loopbaancheck? En wil je een Ontwikkeladvies?

Op de site van het platform ‘coachfinder’ vindt je meer informatie. Ook informatie over mij, kun je op dit platform terugvinden.

En natuurlijk kun je me ook mailen (w.janssen@dekunstvananders.nl) of bellen (06-55797832). Dan plannen we een gesprek waarin we kennis maken, ik je kort toelicht hoe het traject werkt en we samen bespreken of jouw ontwikkelvragen of loopbaanvragen in dit aanbod van NL leert door, passen.


8 juli 2020

Vacatureteksten

Als re-integratiecoach help ik soms klanten, bij het zoeken van voor hen interessante vacatures. Twee mensen zien per slot meer dan één persoon.

Er worden in ons land nog steeds heel wat schapen met 13 poten gezocht. Of ze ook gevonden worden….. Ach ja, je kunt het allicht proberen als werkgever.

Deze tekst – uit een vacature voor makelaar – is te grappig om niet te delen:

Jij wordt onze toekomstige Donna of Harvey! Natuurlijk wel de “bad ass“ vastgoedversie.
“I don’t have dreams I have goals!” Wordt dit ons gezamenlijke motto?

Natuurlijk is het grappig bedoeld (zeggen ze zelf tenminste).

Zelf heb ik de neiging om aan hun klanten een training ‘omgaan met wolven (al dan niet vermomd in schaapskleren)'  aan te bieden. Hoop van harte dat het niet nodig is.

En of het goed is voor je imago als je golddiggers zoekt, vraag ik me ook af.... Zelf zou ik in elk geval geen zaken willen doen met bedrijven die hun medewerkers selecteren op de mate waarin ze dollartekens in hun ogen hebben. Jij?


2 juli 2020

50+, werken, omscholen, bijscholen en de arbeidsmarkt...

even een paar berichten van vandaag op een rij

 • Kim Putters, directeur Sociaal Cultureel Planbureau, in de Volkskrant vandaag: 'De hervorming van de arbeidsmarkt is zeker zo belangrijk. Dan gaat het ook om het om- en bijscholen naar beroepen die de komende jaren hard nodig zijn. Dat is vooral nodig voor mbo'ers en oudere werknemers (lees: 50+ werknemers en zeker 50+ werkzoekenden). Flexwerkers zou meer zekerheid moeten worden geboden. Hiervoor liggen er al concrete plannen, bijvoorbeeld het rapport van de commissie-Borstlap. Een derde punt is het beschermen van kwetsbare groepen. Ik noemde al de mensen met een arbeidsbeperking, maar denk ook aan jongeren die te maken hebben met de jeugdzorg of alleenstaande ouderen die hulp nodig hebben. Uiteraard is het nu aan de politiek om op basis van onze adviezen de beslissingen te nemen en de uiteenlopende belangen tegen elkaar af te wegen.'
 • Merel van Vroonhoven, zijinstromer op de Pabo en voorheen directeur AMF schrijft in haar column in de Volkskrant: 'Er blijken 384 routes naar het leraarschap te bestaan. Pabo’s beconcurreren elkaar, ze profileren zich ten opzichte van de ander. Heeft dat waarde? Ik denk het niet.’
 • Ik sprak een docent bouwkunde van het ROC in Tilburg. Ons gesprek ging over bijscholing of om preciezer te zijn over het up to date maken van verouderde kennis en vaardigheden. Mijn coachee haalde 10 jaar geleden zijn diploma maar kwam door de bouwrecessie niet aan een baan. En hij wil zo ontzettend graag als calculator/werkvoorbereider/tekenaar aan de slag… 'Tja', zei Marc: 'eigenlijk is een diploma na 10 jaar niet veel meer waard. Er is zoveel veranderd'….

Het volgens mij echt beter. Als we allemaal - liefst met veel plezier en goed resultaat - tot ons 68e levensjaar willen (en moeten) doorwerken, laten we dan samen de schouders daar onder zetten:

 • gerichte, effectieve en efficiënte bijscholing en omscholing; niet elkaar beconcurreren maar samenwerken. Zodat opleidingen doorgaan. Volwassenen, volwassen onderwijs krijgen.

 • graag met stageplekken, werkervaringsplekken, inwerkprogramma's en mentoren. Want je hebt niks aan een omscholing als er geen stageplek voor je is (En ja hoor, stagelopen kan ook als je ouder dan 23 jaar ben!!!).

 • en werkgevers die respect en waardering hebben voor een volwassene die zichzelf heeft laten omscholen. En dus niet alleen maar schoolverlaters willen maar ook die senior een plek aanbieden waar hij of zij het nieuwe vak weer echt goed onder de knie kan krijgen. Want tegen goede werkervaring kan weinig op.

Wie doet er mee?
Wie heeft er om te beginnen een stage, werkervaringsplek in Tilburg, in een bouwbedrijf als werkvoorbereider, calculator, tekenaar of iets in die richting. Infra mag ook. Mail me op wilga.janssen@bureau-revenu.nl.

10 juni 2020

Zullen we vrijkomende banen voortaan verloten?

Wij mensen hebben overal meningen over. Soms gefundeerd. Soms een kort door de bocht oordeel of nergens op gebaseerd vooroordeel. Een deel van die meningen zijn bewust. Veel meningen zijn helemaal niet zo bewust. Meestal gedragen we ons naar die - deels dus onbewuste - meningen. We maken nu eenmaal niet elke keer een uitgebreide afweging voordat we tot handelen overgaan.

Han van der Maas schreef er gisteren in de Volkskrant een interessant stuk over. Hij zegt:

 • discriminatie en bevooroordeling speelt overal.
 • Het is wetenschappelijk gezien vrijwel onmogelijk te voorspellen wie het goed gaat doen in een opleiding of in een baan. Alleen verschillen in expertise, zoals vast te stellen met objectieve testen, hebben enige voorspellende waarde.

Hij pleit in zijn artikel voor het verloten van een vrijkomende baan onder alle in potentie geschikte kandidaten. Het lijkt mij een interessante aanpak. De moeite waard om eens uit te proberen. Wat vind jij? Zou jij het in jouw organisatie kunnen en durven toe te passen?


19 mei 2020

Gedachtekracht in je loopbaan en in je werk

Helpen je gedachten jou?
Of praat je jezelf de put in?

In mijn coachtrajecten gaat het vaak over gedachtesturing: hoe je met je eigen gedachten jezelf helpt of juist de put in praat. De combinatie van anders leren denken (andere zelf-spraak) en nieuw/ander gedrag uitproberen, helpt je o.a. om minder stress te hebben. Of assertiever te worden. Of om te werken aan doelen die je wilt realiseren.

Rene Diekstra schreef ooit het boek 'ik kan denken/voelen wat ik wil'. Begin dit jaar verscheen de 30e druk. Als je zelf aan de slag wilt met je zelfspraak, is dit een prima hulpmiddel.

In zijn columns in BNdeStem schrijft hij regelmatig over gedachtesturing.

Uit de column van vandaag deze prachtige zin: "Weet je, eigenlijk begrijp ik nu pas echt dat hoe vaak je een gedachte denkt, dit niets zegt over hoe waar die is. Ik ben de afgelopen maanden duizend doden gestorven en ik leef nog.''

De kracht van je gedachten...

We vinden wat we denken over onszelf, over de wereld, over wat er zou kunnen gebeuren meestal 'normaal'. We staan er maar weinig bij stil.

En dus hebben we veel gewoonten, patronen in hoe we denken. Patronen en gewoonten in ons denken, hebben grote invloed op hoe je je voelt en vervolgens op wat en hoe je doet.

Als je anders wilt doen:

 1. begint dat vaak met anders denken; met gedachtesturing dus. En dus ook anders waarnemen.
 2. om vervolgens anders te doen. En dat nieuwe doen veel en vaak te oefenen.
 3. Zodat het nieuwe denken en het nieuwe doen, je nieuwe goede gewoonte worden.

Het mooie is dat juist het doen je helpt. Om zaken voor elkaar te krijgen. Doelen te realiseren. Je loopbaan vorm te geven. En om een reëel zelfbeeld en waardering voor jezelf te ontwikkelen. En vast te houden. Want in het doen laat je zien wie je bent, wat je talenten zijn, waar je kracht ligt, wat je drijft, waar je blij van wordt. En natuurlijk laat het ook zien wat je mindere kanten zijn. Prima toch. Want een reëel zelfbeeld, dat geeft zelfvertrouwen. En zelfwaardering.

PS In contact?

Ben je een 50+ professional. En zoek je een senior loopbaancoach? Die je helpt om anders te leren denken? Of een senior trainer/coach om je te helpen je competenties als adviseur, projectleider of teamleider te versterken? Neem dan contact op met mij.

PS De ervaring van een gecoachte

20 mei 2020

Ik heb een grijns van oor tot oor. Waarom? Om wat deze vrouw tot nu in mijn coaching geleerd heeft:

'voordat ik met de coaching begon had ik veel hoofdpijn. En nu niet meer. Ben veel rustiger, steeds als ik merk dat ik pieker breng ik mijn aandacht terug naar wat ik aan het doen ben, ben veel ontspannener nu. Ik gebruik mijn mantra en oefen in neutraler of positiever denken. Ik heb ook weer ruimte in mijn hoofd om anders te kijken, anders te denken, nieuwe vaardigheden te leren'.

Mijn woensdag kan niet meer stuk.

#persoonlijkeontwikkeling #loopbaancoaching #50plusloopbaancoaching #50plus #loopbaanbegeleiding #loopbaanadvies #coaching #competentieontwikkeling #RET #gedachten #omdenken #gedachtesturing.


12 mei 2020

Werken in, aan en na een crisis

Als ondernemer krijg ik sinds een paar weken, een paar keer per week een nieuwbrief van de Kamer van Koophandel. Ik vind dat interessant want een mooie manier om te volgen wat er zoal in ondernemersland gebeurt. Zo stond er dit artikel in onder de kop ‘veerkrachtige ondernemers hebben twee ondernemingen’.

Het artikel laat ondernemers met 2 verschillende ondernemingen aan het woord. De ene ondernemer ontspringt daarmee de Corona crisis, de andere ondernemer heeft twee bedrijven in de lockdown. Dus ook 2 of meer verschillende ondernemingen zijn geen garantie voor een crisis-loos leven. Maar spreiding van risico’s is, aldus dit artikel van de kamer van koophandel, een goed idee. En dat is het in z 'n algemeenheid natuurlijk ook.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Coronacrisis leidde (en leidt) tot tekorten in allerlei producten. Dus gaan mensen, vaak naast hun gewone werk, mondkapjes maken. Of een fabriekje voor mondkapjes opstarten. En de bierbrouwers gebruiken hun oude bier om ontsmettingsalcohol te produceren. Mooi om al die creativiteit en ondernemerslust te zien.

Als je dit als individu wilt doen, noemen we het hosselen. Als hosselaar, combineer je verschillende type werk, ZZPschap en/of medewerkersschap tot een werkend leven.

Voorbeelden die ik ken:

 • Je bent parttime schooljuf en hebt een taartenwinkel.

 • Je bent buschauffeur en onderhoudt daarnaast tuinen.

 • Of je doet het zoals ik: je geeft trainingen in gespreksvaardigheden aan technisch professionals en loopbaancoaching aan 50+ professionals.


Een crisis nodigt dus uit tot nadenken over loopbaanvragen als:
 1. Welke vragen en problemen spelen er in de markt?

 2. Hoe kan ik helpen bij het oplossen of verminderen van die vragen en problemen?
 3. Hoe kan ik daarvoor mijn huidige ervaring, kennis, kunde en kennissen voor inzetten?

 4. Welke talenten en interesses heb ik nog meer?

 5. Hoe zou ik daar (een deel van) de kost mee kunnen verdienen?

 6. Is het te combineren met mijn huidige werk of kan ik daarin minderen?

 7. Wat kost het hosselen mij?

 8. Wat levert hosselen mij op? Word ik er crisisbestendiger van? Krijg ik er meer werkplezier van?

Die manier van denken houdt je flexibel. Je gaat er vanuit dat je met je talenten en interesses mee kunt bewegen met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dat is een verstandige manier van denken, zo laat de huidige crisis maar weer eens zien.

Wat kan je er bij helpen?

 1. Praat er met andere mensen over. Met vrienden. Met vakgenoten. Met een loopbaancoach 😊. Met HR. En ook met mensen die je niet zo goed kent. Samen hardop nadenken levert meestal meer ideeën op dan in je eentje in je eigen gedachten op de bank hangend.

 2. Lees met nieuwsgierigheid de kranten en je vakbladen. Met in je achterhoofd de vraag: ‘interessant, wat zou ik hiermee kunnen, hoe zou ik hierbij kunnen helpen, welke waarde zou ik hierin kunnen toevoegen?’.

 3. Probeer eens wat uit. Of iets wel of niet marktwaarde heeft, ontdek je door het op kleine schaal te proberen. Praat ook met anderen in het nieuwe vakgebied. Zoek een stageplek. Alleen op die manier ontdek je of je het nieuwe vak ook voldoende leuk vindt om er meer professioneel mee door te gaan.

Hossel ze.

PS

Zoek je een loopbaancoach die je helpt bij dit reflectieproces? Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.


8 mei 2020

Wat wil jij met je loopbaan? Verbeteren? Vernieuwen?

Wat wil jij met je werk en loopbaan:

 • Verbeteren?

 • Vernieuwen?

Wat een rare vraag denk je misschien. En toch zit er een cruciaal uitgangspunt achter. Dat uitgangspunt is eenvoudig: als je werk en loopbaan in belangrijke mate voldoen aan je waarden en doelen, dan zit je op de goede plek. Als die plek de komende tijd ook blijft bestaan, kun je je aandacht richten op ‘verbeteren’.

Bij verbeteren horen vragen als:
 • Hoe kan het werk zelf beter? Hoe kun je je werk efficiënter doen? Welke competenties kun je verder ontwikkelen? Hoe kun je met je werk meer waarde toevoegen? Aan de afnemers, aan jezelf & je collega’s?

 • Hoe kan de werksfeer beter? Wat kun je zelf doen om beter samen te werken? Wat kun je met elkaar afspreken om beter samen te werken? En kan je werk ook gezelliger? Wat kun je daar zelf aan doen?

 • Hoe kan het werk jou nog meer werkplezier geven? Wat kun je daarvoor doen?

 • Welke mogelijkheden biedt het werk jou om je verder te ontwikkelen? Om nieuwe talenten van jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Om je competenties of deskundigheid te verbeteren. Dat hoeft niet perse bij deze werkgever. Ergens anders kan het gras groener zijn.

Als je werk en loopbaan steeds minder voldoen aan je waarden en doelen wordt het tijd voor een pas op de plaats. En als je werk en loopbaan in de nabije toekomst ophouden te bestaan, moet je nu meteen in actie komen. Dan is het tijd voor vernieuwing. Misschien zelfs wel voor transformatie. Voor een diepgaande verandering.

Vernieuwing en transformatie ontstaan vanuit twee richtingen:
 1. De wereld om je heen of de situatie waarin je zit, is in belangrijke mate veranderd. Negatieve veranderingen als: je werkgever gaat failliet, je afdeling wordt opgeheven, je krijgt een nieuwe leidinggevende waarmee je vanaf dag 1 ruzie hebt, er is een economische crisis enzovoorts. Of positieve veranderingen: er wordt een nieuw kantoor geopend in Spanje en jij mag dat gaan doen, je partner krijgt promotie en gaat 2x zoveel verdienen waardoor jij eindelijk die droom kan gaan waarmaken.

 2. Je verandert zelf: Je hebt alle hoeken en gaten van je huidige type werk verkend en moet nodig wat anders. Je wilde een gezin, dat is er nu, dat heeft andere waarden in je geactiveerd en je huidige werk past daar niet meer bij. Een goede vriend is ernstig ziek, dat heeft je aan het denken gezet over de waarden en prioriteiten in je eigen leven en dat leidt tot nieuwe inzichten die omgezet moeten worden in daden.

In beide gevallen wisselen gedachten en gevoelens over bedreigingen, kansen, uitdagingen, opwinding, spanning, nieuwe ideeën en beren op de weg elkaar af. Wat staat je te doen? Hoe van hieruit verder? Hoe kom je tot vernieuwing of transformatie?

Vernieuwing en transformatie vragen om reflectie, om een pas op de plaats:
 • Wie ben ik nu? Welke waarden staan nu centraal in mijn leven? Welke interesses heb ik? Je moet een stap terug doen, even weg uit de hectiek van de dag en terug naar je eigen kern.

 • Wie wil ik in de nabije toekomst zijn? Waar wil ik me verder in ontwikkelen? Welke oude gewoonten en patronen wil ik loslaten? Welke interesses en waarden wil ik laten groeien en bloeien?

 • Welke kansen en mogelijkheden zie ik in de buitenwereld voor mij? Op welke ideeën hierover brengen andere mensen mij?

 • Hoe ga ik daar concreet mee aan de slag? Wat moet ik doen? Wat is een nuttige eerste stap? Hoe ga ik op weg om het realiseren van mijn waarden en doelen een stap dichterbij te brengen? Hoe vind ik de kracht in jezelf om ondanks alle angst, spanning en beren op de weg tot stappen te zetten? Je gaat - zoals in alle sprookjes, mythen, sagen en ook in Harry Potter - de reis van de held(in) doen.

Hulp is dus welkom. Zoek in elk geval om je heen naar mensen die je steunen, meedenken, helpen om te groeien en bloeien. Zoek ook andere mensen die net als jij op reis zijn.

Zoek je een loopbaancoach die je helpt bij dit reflectieproces? Neem dan hier contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. Dat kan natuurlijk ook per Skype of telefoon.


6 mei 2020

Het is nog lang geen weekend....

Zo midden in de werkweek kan het je in één keer overvallen. Brrr, nog 3 werkdagen te gaan en dan pas weekend. Als je dat zo af en toe gebeurd, bijvoorbeeld omdat het een stralende dag is en een dagje in de zon je ook aantrekkelijk lijkt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als je merkt dat je vaak telt hoeveel dagen (of uren!) je nog moet voordat het weer weekend is, is het tijd om een 'loopbaan-pas-op-de-plaats' te maken. De 6W+H (wat, wie, waar, wanneer, welke, waarom, hoe) vragen zijn daarvoor een goed vertrekpunt:

 • Wat voor werk vind ik interessant (uitdagend, leuk) om te doen?
 • Met (of voor) welke mensen werk ik graag?
 • Waartoe werk ik? Wat moet werk mij brengen? Inkomen natuurlijk. Maar liefst ook nog wat meer.
 • Welke werktijden passen mij het best?
 • Welke werkomgeving past mij? Wat voor leidinggevende? Welke organisatiecultuur? Welke branche?
 • Hoe wil ik graag werken? Zelfstandig? In een team? In hectiek of juist niet?
 • Hoe kan ik mijn werk meer aanpassen aan mijn waarden, doelen, behoeften en wensen?

Je hoeft niet meteen van baan te veranderen. Kleine aanpassingen (jobcrafting of jobrepair wordt dat vaak genoemd), kunnen je in je werk al een stuk gelukkiger maken.

Als je een ervaren loopbaancoach zoekt om je hierbij te helpen, neem dan contact op met mij.


4 mei 2020

'Lockdown kan worden opgeheven voor mensen onder de vijftig'

Bovenstaande is de kop van een artikel op de site van het consumentenprogramma Radar. Ze zijn niet de enige en ook niet de eerste die mensen aan het woord laten over het opheffen van onze 'intelligente lockdown'. De leeftijdgrenzen lopen uiteen van 50 tot 60 jaar, maar de meeste sprekers vinden dat het tijd wordt om mensen die (veel) minder risico lopen ernstig ziek te worden meer beweegruimte te geven dan de mensen die wel een groter risico lopen.

Ik snap hun overwegingen. Je wilt de sectoren die nu 'plat liggen' weer aan de gang krijgen. De scholen gaan straks weer open dus geef ook de ouders van deze kinderen en alle andere mensen tot 50 jaar, weer bewegingsruimte. Goed voor de kappers, voor de horeca, voor het toerisme. Wel een beetje rustig aan natuurlijk. Dus stap voor stap. Wel een beetje snel graag.

Natuurlijk wil je als 50+ geen corona krijgen. Als 50- er natuurlijk ook niet. De verhalen over en van mensen die serieus ziek zijn geweest, liegen er niet om. Bovendien wil je als 50+ (50-) als het aan jezelf ligt, de zorg niet zo zwaar belasten.

In de Volkskrant van 3 mei staat een artikel van de hand Bahram Sadeghi, debatleider, filmmaker en schrijver: Wat als je huidige werk gewoon ophoudt. Wat kun je dan wel doen om de kost te verdienen? Hij laat in zijn artikel zien, hoe snel de arbeidsmarkt kan veranderen.

Dus ontstond in mijn hoofd de vraag: 'Wat gebeurt er als de lockdown voor 50- afgeschaft wordt en voor 50+ gehandhaafd blijft?'.

Ik probeer me voor te stellen hoe dat dan gaat:

 • Alle mensen tot 50 jaar mogen weer naar kantoor. De ouderen moeten thuis werken? Of in een aparte kantoorruimte werken? Of moeten we voor 50+ers banen zoeken waarbij je weinig contact hebt met andere mensen? En waar je ook niet al te veel opleiding voor nodig hebt want omscholen kost tijd en geld. En is op korte termijn dus geen haalbare kaart. Lees het verhaal van Bahram.
 • Jonge mensen mogen ook weer naar de kroeg, theater, film. Misschien kunnen we afspreken dat 50+ers dan tot 20.00 uur een terrasje, filmpje of voorstelling mogen pakken en dan naar huis moeten. Of dat we aparte terrassen en theater- en bioscoopzalen krijgen voor jongeren?
 • Kappers tot 50 jaar mogen aan het werk. En knippen alleen mensen jonger dan 50 jaar? Kappers die ouder zijn dan 50 jaar, knippen alle senioren in ons land. Met mondkapje en handschoenen natuurlijk.
 • We krijgen campings en hotels voor 50+ ers. Die gaan ook in een aparte periode op vakantie?
 • 50+ doen er wijs aan buitenshuis mondkapjes en brillen te dragen en jonge mensen hoeven dat niet. Als 50+ers hun kinderen en hun kleinkinderen op bezoek krijgen, dragen ze - als ze verstandig zijn - thuis ook een mondkapje en bril?
 • 50+ ers mogen alleen in de daluren met het openbaar vervoer. De spitstijden zijn voor de 50- ers. Dat was een idee van een ziekenhuisbestuurder. Zelf overigens 60+ geloof ik.
 • Hoe het in de zorg moet, weet ik niet goed. De meeste zorg wordt door 50- ers gegeven aan 50+ ers. Vanaf nu voor altijd alles met mondkapjes en handschoenen. Veel zorgprofessionals zijn gelukkig al gewend aan strikte hygiëne maatregelen.

Als ondernemende ZZPer, weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om te kunnen blijven ondernemen. Dus ik snap heel goed dat ondernemers weer aan de slag willen en moeten. En ik wil ook graag dat dat al die sectoren die nu 'op slot zitten', weer aan het werk kunnen. Maar alle suggesties om 50+ers en 50-ers van elkaar te scheiden, maken me somber voor de toekomst van de 50+ers, z'n beetje de helft van de Nederlandse bevolking. Ook voor hun werktoekomst.

Ik hoop dat er snel een 'coronaprik' (zoals de griepprik) komt zodat bovenstaande ideeën geen werkelijkheid hoeven te worden. Of dat we met traceermethoden (testen) vroegtijdig kunnen handelen. Of dat we andere manieren vinden om samen te werken en samen te leven die recht doen aan alle leeftijdsgroepen. Goede ideeën zijn volgens mij van harte welkom in het torentje in Den Haag.


29 april 2020

50+ loopbaancoaching en de nieuwe arbeidsmarkt

Begin 2020 zag de arbeidsmarkt er veel belovend uit.
Vijf maanden later zijn de verwachtingen somber.
Het HR Trendonderzoek van Performa Uitgeverij, Berenschot en AFAS geeft de volgende cijfers:

 • 35% heeft besloten voorlopig niemand meer aan te nemen en 18% van de organisaties verwacht dat binnenkort hetzelfde te doen.

 • Bijna een derde geeft daarnaast aan dat stages en traineeprogramma’s zijn opgeschort.
  •Bij 23% zijn de opleidingsmogelijkheden acuut beperkt.

 • 30% van de organisaties brengt hun flexibele schil terug

 • 14% heeft al een besluit genomen om de duur van overeengekomen arbeidscontracten aan te passen.

Wat kun je als werknemer of werkzoeker nog doen om je eigen inzetbaarheid en je arbeidsmarktkansen te versterken…

 1. Ontwikkelingen bijhouden. Ontwikkelingen in de markt en ontwikkelingen in het vak. Als je de krant openslaat, zie je dat er enorm veel nieuwe producten en diensten bedacht en aangeboden worden. Natuurlijk zal niet alles daarvan even succesvol blijken te zijn. Maar het laat wel goed zien dat duurzame inzetbaarheid, aan het werk blijven, je eigen kansen op de arbeidsmarkt versterken betekent dat je steeds in ontwikkeling moet blijven. De markt en je vak veranderen steeds. Anticiperen en mee bewegen zijn het adagium.

 2. Daarvoor heb je ook een netwerk van vakgenoten (collega’s) nodig met wie je regelmatig in gesprek bent over je vak en de ontwikkelingen daarin. En de markt en de ontwikkelingen daarin. Je ziet nu – 6 weken nadat Corona Nederland trof – dat steeds meer mensen zich afvragen wat dit gaat betekenen voor de toekomst. Hoe gaan we ons land inrichten? Wat betekent het voor organisaties, voor bedrijven, voor klantvragen, voor werkwijzen? Je moet vooruit kijken. Een crisis als deze dwingt je daartoe. Maar als alles goed gaat, is het ook belangrijk om je regelmatig af te vragen welke ontwikkelingen er aan zitten te komen en hoe je daarop kunt anticiperen.

 3. Je netwerk onderhouden en uitbreiden. Je hebt je netwerk binnen je vakgebied en binnen de markt waarin je werkt. Maar het is ook leerzaam en leuk om mensen te spreken die juist heel ander werk doen, in een andere markt werken. Het brengt je op ideeën voor je eigen vak en markt. En helpt je als je buiten je huidige markt/vak werk zoekt.

 4. Doe ook eens taken (projecten) die buiten je huidige werk vallen. Jobcrafting of jobrepair zijn – zeker in tijden dan de arbeidsmarkt niet zo soepel loopt – goede manieren om je werk interessant en uitdagend te houden. Je leert nieuwe vaardigheden, ontmoet nieuwe mensen en zorgt ervoor dat je brein ‘flexibel’ blijft. Bovendien vinden werkgevers het fijn als hun medewerkers tijdelijke taken op zich nemen.

 5. Zorg goed voor je eigen gezondheid. Persoonlijke vitaliteit, energie om je werk te doen staat of valt met je fysieke en mentale gezondheid. Je weet wat er voor nodig is: genoeg bewegen, gezond eten, goed slapen, ontspanning naast inspanning, leuke dingen doen met andere mensen.

 6. Bespreek ook thuis, met familie en vrienden hoe jij en anderen hun inzetbaarheid nu en in de toekomst kunnen versterken. Help elkaar. Zoek je hulp van een ervaren loopbaancoach? Neem dan contact met met mij via de mail.


28 april 2020

Help anderen voorbereiden op een nieuwe job

Regelmatig willen of moeten mensen op zoek naar een andere job. Een die buiten hun huidige type functies en/of branches ligt. Hoe pak je dat aan?

Erasmus School of Economics en het UWV kenniscentrum zijn samen aan de slag om te onderzoeken hoe mensen die overstap met succes maken.

Ze willen graag voorbeelden van mensen die dat gedaan hebben. Dus: heb jij ooit met succes een overstap gemaakt naar heel ander werk? Doe dan mee aan dit project. www.verruimjeblikopwerk.nl


27 april 2020

50+ professionals en hersenkracht

Als donateur v.d. hersenstichting volg ik hun onderzoeken met aandacht. Regelmatig komen er ook nieuwe interessante informatiebrochures uit. Bijvoorbeeld over ‘vitale hersenen, een leven lang’. Als coach en loopbaancoach van 50+ professionals, lees ik zo iets natuurlijk met aandacht. En deel ik graag een paar interessante punten met je.

Hersenen van 50plussers
 • Onze hersenen blijven tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen maken. Ook al gaat het wat langzamer, leren kan dus altijd.

 • Vanaf de 50 gaan bepaalde functies merkbaar minder goed werken. Denk aan het onthouden van namen. Maar ook de denksnelheid kan afnemen. Hoe meer je dat blijft trainen, hoe beter je denksnelheid blijft.

 • Dat compenseren we door ervaring. Ervaring levert wijsheid en overzicht. Bovendien worden de meeste mensen met de jaren emotioneel stabieler. En dat versterkt het effectief nadenken.

Dus hoe vergroot je als 50+ professional je hersenkracht?
 • Het is van groot belang om jezelf te blijven uitdagen en nieuwe dingen te blijven leren. Hoe vaker je dat doet, hoe beter dat gaat. In die zin lijken je hersenen op je spieren. Alleen trainen houdt ze sterk. Nieuwe dingen leren buiten je werk houdt je flexibel. En helpt je bij het leren van nieuwe dingen voor je werk.

 • Probeer je huidige functie uitdagend te houden. Doe aan jobcrafting. Dat is niets anders dan dat je steeds zoekt naar mogelijkheden om je werk interessant en uitdagend te houden. Taken net even anders aanpakken, nieuwe taken naar je toetrekken en actief met je collega’s overleggen over mogelijkheden om het werk te verbeteren. Dat het werk steeds meer geautomatiseerd wordt, digitaler wordt en dat je zelf steeds meer online samenwerkt horen daarbij.

 • Blijf ook open staan voor nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Lees je vakbladen (online) en kijk hoe je nieuwe kennis, nieuwe technieken actief kunt toepassen in je werk.

 • Vraag je af en toe af of het tijd wordt voor een nieuwe baan, een andere functie, een andere werkgever. Zo’n uitdaging is – ook voor 50+ professionals – een goede uitdaging voor je brein.

 • Train je geheugen door te oefenen om dingen actief en bewust te onthouden. Herhaling, visualiseren en ezelsbruggetjes helpen bij het onthouden.

 • Onderhoudt sociale contacten en ga nieuwe sociale contacten aan. Al het werk dat je er voor moet doen, stimuleert de verschillende hersengebieden.

 • En natuurlijk blijven ook belangrijk: goed en genoeg slapen, veel bewegen, ontspanning (lachen) en gezond eten en drinken.

Wat doe jij om je hersenen (en je lichaam) gezond te houden?

Heb je vragen over je loopbaan? Heb je vragen over het verbeteren van je werkvaardigheden? Neem contact op met mij voor een kosteloos kennismakingsgesprek.


22 april 2020

Competenties die je onder de knie moet hebben

Ik kwam het lijstje vandaag weer tegen. En dan bedoel ik het lijstje uit het rapport 'The future of Jobs Report' van het World Economic Forum. Het lijstje van de 10 belangrijkste competenties voor 2020:

1. complexe problemen oplossen
2. kritisch denken
3. creativiteit
4. mensen & hun werk managen
5. samenwerken en coördinatie met anderen
6. emotionele intelligentie
7. beoordelen en besluiten nemen
8. focus op dienstverlening
9. onderhandelen
10. cognitieve flexibiliteit.

Ik vraag me af hoe dit rijtje van 10 competenties door Corona en de verwachte economische crisis zal veranderen. Wordt cognitieve flexibiliteit veel belangrijker? Komt 'samenwerken op afstand' straks in het rijtje voor? En komt 'zelfsturend werken' in de plaats van 'mensenwerk managen'? Ik ben benieuwd.

Een bijkomende interessante vraag voor ons allemaal is, aan welke competenties we dan vast kunnen en moeten gaan werken zodat we met onze kennis en kunde 'arbeidsmarkt proof' blijven.

En natuurlijk ook de vraag: In welke competenties ben je de afgelopen weken beter geworden? Wat zou je kunnen doen om die competenties verder te versterken en uit te breiden? Wat heb je daar voor nodig? Schrijf hieronder in welke competenties jij beter bent geworden en wat je daarvoor gedaan hebt en doet.


14 april 2020

En nu? Solliciteren of je baan interessanter maken?

Pasen is achter de rug. En voor de 5e week voer ik alleen coachgesprekken per Skype, Zoom, telefoon, mail, app enzovoorts. Nog steeds is covid-19 de baas over ons land. Sommige mensen werken zich over de kop, voor anderen is het werk volkomen stil gevallen. Zelf heb ik nog steeds momenten waarop ik de hele situatie als 'onwerkelijk' beleef.

Ik merk dat de loopbaanvragen waarmee klanten voor covid-19 binnen kwamen, van focus veranderd zijn door deze situatie. Sommige klanten bedenken zich en willen toch bij hun huidige werkgever blijven. Anderen vragen zich af of ze wel in de goede sector solliciteren. Want:

1. Solliciteren? Waarop dan?

Sectoren als de horeca liggen grotendeels stil. In andere sectoren is juist extra veel werk. Hoe lang dat allemaal zo blijft, is natuurlijk de vraag. Wil je graag werken en maakt het je niet uit of het tijdelijk is, kijk dan op deze pagina van het UWV werk.nl waar het UWV bijhoudt waar veel vactures zijn. Logsicherwijze is dat in de zorg, maar ook in de agrarische sector en bij de bezorgdiensten is veel werk de komende tijd. Wie weet zitten er ook mooie banen bij voor 50+ ers. Misschien zit er zelfs blijvend goed werk tussen. Of een baan die je een goede opstap naar volgend werk geeft.

2. Of Je werk oppimpen

In de vorige crisisperiode werd het populair om de focus te leggen op het interessanter, leuker, gezelliger, beter maken van de baan die je (gelukkig!) had. Er waren nauwelijks vacatures en heel veel werkzoekenden.

We lopen het risico opnieuw in een economische dip of erger terecht te komen. En dus is het misschien nuttig om al vast eens te kijken of en hoe je straks (als je weer in het bedrijfsgebouw mag komen) je huidige baan kunt benutten om nieuwe dingen te leren, meer gezelligheid met je collega's te hebben, nieuwe taken naar je toe kunt trekken enzovoorts. Alles wat je maar kan helpen om de baan die je nu hebt, zo interessant, leuk, uitdagend, gezellig enzvoorts te maken. Kijk eens met een frisse blik naar je huidige werk en werkgever. Wat valt daar nog meer te doen, hoe kun jij je interesses en talenten daar verder uitbouwen? Zoek je er hulp bij? Neem dan concact op met mij via w.janssen@dekunstvananders.nl

PS

Het was je beslist al opgevallen... Er worden enorm veel online leerprogramma's aangeboden. Vaak nog gratis ook. Kijk bijvoorbeeld eens bij JobOn. Dat is een netwerk voor werkzoekenden.


19 februari 2020

Welke rol heeft 'geluk hebben' in jouw leven en loopbaan?

‘Ik heb tot nu toe veel geluk gehad’, zei mijn coachee. ‘Mijn eerste baan heb ik te danken aan een kennis van mijn moeder. En daarna rolde ik steeds van de ene in de andere functie. Maar mijn geluk lijkt een beetje op. Ik weet niet goed hoe ik nu verder moet.’

Met deze vraag startte zijn loopbaancoaching.

En dus gaan we samen onderzoeken: wat wil ik nu, wat vind ik echt leuk om te doen, wat zijn mijn kerntalenten en goed ontwikkelde competenties, welke ambities staan nu centraal, welke kansen en mogelijkheden zie ik, wie kan me een stapje verder helpen en wat kan ik zelf doen om mijn geluk een handje te helpen?

Want ja, je moet ook – soms veel en soms een beetje – geluk hebben. Ook in je loopbaan. Ook bij het vinden van een nieuwe baan of nieuwe functie.

EN je moet ook zelf ‘in actie’ blijven.

Want als je stilletjes in een hoekje gaat zitten mokken of vooral klaagt over de tegenvallers in je werkend leven, kom je niet veel verder.

Wat wel helpt:
 • Als je advies of hulp vraagt, wil het geluk – in de vorm van andere mensen – je ook wel eens een handje helpen. Zo kreeg R. een baan bij een kennis. A. bij een neef van een vriend. J. via het vrijwilligerswerk dat ze deed.

 • Als je nieuwe kennis op doet en die deelt – bijvoorbeeld via LinkedIn of via vrijwilligerswerk - zijn er altijd wel mensen die daar graag gebruik van maken. Die brengen je op die manier weer een stapje verder.

 • Nieuwe kennissen kunnen je in contact brengen met mensen die je in je werk of loopbaan weer een stapje verder kunnen helpen.

Zo hou je zelf de loopbaan-bal in beweging en helpt toeval en dus geluk je af en toe om de bal de goede kant uit te laten rollen. Succes en geluk kun je niet afdwingen maar wel een handje helpen.

Mensen die zich realiseren dat hun succes en geluk deels te danken is aan toeval, zijn ook meer bereid andere mensen te helpen en voor hen het toevallige geluk te zijn.

Bedenk: een groot deel van de banen wordt via het eigen netwerk ingevuld. Veel mensen danken hun baan aan het netwerk waar ze toevallig bij horen.

Dus:

Ben je op zoek naar ander werk? Blijf in actie en hoop op een beetje meewerkend toeval. Wil je een ander graag helpen in zijn zoektocht naar ander werk? Probeer voor de ander het toevallige gelukkige contact op het goede moment op de goede plek te zijn. Zo kan de bal van het gelukkige toeval blijven rollen.

Hier lees je meer – ook over onderzoek - over toeval en geluk.


22 januari 2020

Loopbaancoaching: zinvol werk - bezieling - denken, voelen en vooral doen

Van bezieling naar actie

‘Ja, maar’ zei ze, ‘wat als ze nou zeggen dat ik niet nodig ben in dat project? Dan voel ik me helemaal rot’. Ze, dat is P. P is 53 jaar, academisch geschoold met een vak waar ze een groot deel van haar interesses en talenten kwijt kan. Maar met een baan in dat vak, waar dat niet altijd zo is.

Wat doe je dan?
Zoek je een andere baan?
Zoek je een andere werkgever?
Accepteer je de situatie zoals die is?
Trek je je terug op je eigen eiland?
Mopper je tegen je omgeving?
Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Wat me steeds weer opvalt in coachgesprekken, in trainingen en natuurlijk ook bij mezelf is hoe snel we vastzitten in ons denken over en doen in een situatie. Je ziet wat je altijd ziet, denkt wat je altijd denkt, doet wat je altijd doet.

En: je vindt het belangrijk dat het werk van goede kwaliteit is. Je vindt het belangrijk om je talenten in je vak verder te ontwikkelen. Je wil graag goed samenwerken met collega’s zodat je meer plezier in je werk hebt.

Maar: in de werkelijkheid moet het werk soms te snel, is er veel routine, is iedereen vooral zijn eigen taken aan het doen. En wat doe je dan?

Of toch van bezieling naar actie?

Niks? Zodat het blijft zoals het was?
Blijft het bij dromen?
Of blijf je toch zoeken naar mogelijkheden om jouw waarden en werkplezier zo optimaal mogelijk tot hun recht te laten komen?

Dan moet je aan de bak.

Niet denken ‘het wordt toch niks’. Niet denken ‘dadelijk vinden ze me lastig en niet meer aardig’.

Wel denken ‘nooit geschoten is altijd mis’. Wel denken ‘van vriendelijk vragen is nog nooit iemand boos geworden’.

 • En doen.
 • Want alleen als je de stap zet,
 • het benodigde gedrag doet,
 • met vriendelijke vasthoudendheid blijft doen,
 • dag in dag uit op allerlei manieren blijft proberen jouw waarden in je werk te versterken,
 • ook als je het spannend vindt,
 • ook als je even geen zin hebt, of het tegen zit…

Alleen dan komen er ook regelmatig situaties voor waarin dat lukt.
Alleen dan vergroot je je cirkel van invloed steeds iets meer.
En weten ook andere mensen wat voor jou belangrijk is.
En dan heb jij op allerlei manieren jouw beste ik ingezet om je werk en je leven zinvol te maken.
En een bezield leven, dat willen de meeste mensen het liefst van alles.

En jij?

Hoe is het met jouw bezieling? En met jouw mogelijkheden om je talenten in te zetten? Zoek je een coach om je daarbij verder te helpen? Neem contact op met mij - via het contactvenster rechts - voor een kennismakingsgesprek.

Tip

Ben Tiggelaar schreef ooit het boek 'dromen, denken, doen'. Je kunt jezelf prima helpen door te tips uit het boek te gebruiken.

loopbaancoaching voor 50+ ers
coaching voor 50+ ers die hun werk met plezier en succes willen (blijven) doen.