Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven. En dus wil je er ook het optimale van maken. Met zoveel als mogelijk ziel, zin, plezier, ontwikkeling kunnen werken. Zodat het werk niet alleen dient om er geld mee te verdienen. Maar ook om je talenten verder te ontwikkelen en je waarden verder uit te dragen.

19 februari 2020

Welke rol heeft 'geluk hebben' in jouw leven en loopbaan?

‘Ik heb tot nu toe veel geluk gehad’, zei mijn coachee. ‘Mijn eerste baan heb ik te danken aan een kennis van mijn moeder. En daarna rolde ik steeds van de ene in de andere functie. Maar mijn geluk lijkt een beetje op. Ik weet niet goed hoe ik nu verder moet.’

Met deze vraag startte zijn loopbaancoaching.

En dus gaan we samen onderzoeken: wat wil ik nu, wat vind ik echt leuk om te doen, wat zijn mijn kerntalenten en goed ontwikkelde competenties, welke ambities staan nu centraal, welke kansen en mogelijkheden zie ik, wie kan me een stapje verder helpen en wat kan ik zelf doen om mijn geluk een handje te helpen?

Want ja, je moet ook – soms veel en soms een beetje – geluk hebben. Ook in je loopbaan. Ook bij het vinden van een nieuwe baan of nieuwe functie.

EN je moet ook zelf ‘in actie’ blijven.

Want als je stilletjes in een hoekje gaat zitten mokken of vooral klaagt over de tegenvallers in je werkend leven, kom je niet veel verder.

Wat wel helpt:

  • Als je advies of hulp vraagt, wil het geluk – in de vorm van andere mensen – je ook wel eens een handje helpen. Zo kreeg R. een baan bij een kennis. A. bij een neef van een vriend. J. via het vrijwilligerswerk dat ze deed.

  • Als je nieuwe kennis op doet en die deelt – bijvoorbeeld via LinkedIn of via vrijwilligerswerk - zijn er altijd wel mensen die daar graag gebruik van maken. Die brengen je op die manier weer een stapje verder.

  • Nieuwe kennissen kunnen je in contact brengen met mensen die je in je werk of loopbaan weer een stapje verder kunnen helpen.

Zo hou je zelf de loopbaan-bal in beweging en helpt toeval en dus geluk je af en toe om de bal de goede kant uit te laten rollen. Succes en geluk kun je niet afdwingen maar wel een handje helpen.

Mensen die zich realiseren dat hun succes en geluk deels te danken is aan toeval, zijn ook meer bereid andere mensen te helpen en voor hen het toevallige geluk te zijn.

Bedenk: een groot deel van de banen wordt via het eigen netwerk ingevuld. Veel mensen danken hun baan aan het netwerk waar ze toevallig bij horen.

Dus:

Ben je op zoek naar ander werk? Blijf in actie en hoop op een beetje meewerkend toeval. Wil je een ander graag helpen in zijn zoektocht naar ander werk? Probeer voor de ander het toevallige gelukkige contact op het goede moment op de goede plek te zijn. Zo kan de bal van het gelukkige toeval blijven rollen.

Hier lees je meer – ook over onderzoek - over toeval en geluk.


22 januari 2020

Loopbaancoaching: zinvol werk - bezieling - denken, voelen en vooral doen

Van bezieling naar actie

‘Ja, maar’ zei ze, ‘wat als ze nou zeggen dat ik niet nodig ben in dat project? Dan voel ik me helemaal rot’. Ze, dat is P. P is 53 jaar, academisch geschoold met een vak waar ze een groot deel van haar interesses en talenten kwijt kan. Maar met een baan in dat vak, waar dat niet altijd zo is.

Wat doe je dan?
Zoek je een andere baan?
Zoek je een andere werkgever?
Accepteer je de situatie zoals die is?
Trek je je terug op je eigen eiland?
Mopper je tegen je omgeving?
Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Wat me steeds weer opvalt in coachgesprekken, in trainingen en natuurlijk ook bij mezelf is hoe snel we vastzitten in ons denken over en doen in een situatie. Je ziet wat je altijd ziet, denkt wat je altijd denkt, doet wat je altijd doet.

En: je vindt het belangrijk dat het werk van goede kwaliteit is. Je vindt het belangrijk om je talenten in je vak verder te ontwikkelen. Je wil graag goed samenwerken met collega’s zodat je meer plezier in je werk hebt.

Maar: in de werkelijkheid moet het werk soms te snel, is er veel routine, is iedereen vooral zijn eigen taken aan het doen. En wat doe je dan?

Of toch van bezieling naar actie?

Niks? Zodat het blijft zoals het was?
Blijft het bij dromen?
Of blijf je toch zoeken naar mogelijkheden om jouw waarden en werkplezier zo optimaal mogelijk tot hun recht te laten komen?

Dan moet je aan de bak.

Niet denken ‘het wordt toch niks’. Niet denken ‘dadelijk vinden ze me lastig en niet meer aardig’.

Wel denken ‘nooit geschoten is altijd mis’. Wel denken ‘van vriendelijk vragen is nog nooit iemand boos geworden’.

  • En doen.
  • Want alleen als je de stap zet,
  • het benodigde gedrag doet,
  • met vriendelijke vasthoudendheid blijft doen,
  • dag in dag uit op allerlei manieren blijft proberen jouw waarden in je werk te versterken,
  • ook als je het spannend vindt,
  • ook als je even geen zin hebt, of het tegen zit…

Alleen dan komen er ook regelmatig situaties voor waarin dat lukt.
Alleen dan vergroot je je cirkel van invloed steeds iets meer.
En weten ook andere mensen wat voor jou belangrijk is.
En dan heb jij op allerlei manieren jouw beste ik ingezet om je werk en je leven zinvol te maken.
En een bezield leven, dat willen de meeste mensen het liefst van alles.

En jij?

Hoe is het met jouw bezieling? En met jouw mogelijkheden om je talenten in te zetten? Zoek je een coach om je daarbij verder te helpen? Neem contact op met mij - via het contactvenster rechts - voor een kennismakingsgesprek.

Tip

Ben Tiggelaar schreef ooit het boek 'dromen, denken, doen'. Je kunt jezelf prima helpen door te tips uit het boek te gebruiken.