Je baan kwijt raken. Af en toe hangt iemand die zijn baan verliest de vlag uit: ‘eindelijk verlost’.

Maar de meeste mensen vinden het moeilijk om hun baan en alles wat er bij hoort (collega’s, structuur in de dag, zinvolle bezigheden, je kunnen ontwikkelen) kwijt te raken. Hoe ga je om met werkverlies? En wat gebeurt er als je boos, verdrietig blijft over het kwijtraken van je baan? Daar gaat dit blog over.

50 plus loopbaancoaching - loopbaancoaching voor 50+ ers.

Rouwen om het verlies van je baan

Vorige week sprak ik een arbeidsdeskundige van het UWV. Hij had zich die week bezig gehouden met het voeren van gesprekken met mensen die waren ontslagen. De aanleiding voor de ontslagen was een duidelijke voor iedereen waarneembare verandering in de markt. Gelukkig hadden ze er in het bedrijf alles aan gedaan om het hele ontslagtraject zo zorgvuldig en respectvol mogelijk te doen.

Werkverlies, hoe reageer je er op

Evengoed blijft het zwaar. We raakten aan de praat over hoe mensen reageren op ‘ontslagen worden’. Over hoe verbazend het blijft dat mensen toch vaak weer anders reageren dan je vooraf inschat. Een deel van de mensen waarvan je denkt dat ze het niet zo erg vinden, vindt het juist vreselijk. En andersom. En hoe zorgvuldig je ook het proces inricht en begeleidt, ontslagen worden hakt er bij de meeste mensen flink in. Logisch ook, want werken is een belangrijk deel van ons leven.

Je baan kwijt raken. Af en toe hangt iemand de vlag uit: ‘eindelijk verlost’. Maar de meeste mensen vinden het moeilijk om hun baan en alles wat er bij hoort (collega’s, structuur in de dag, zinvolle bezigheden, je kunnen ontwikkelen, inkomenszekerheid) kwijt te raken. Hoe ga je om met werkverlies? En wat gebeurt er als je boos, verdrietig blijft over het kwijtraken van je baan? Daar gaat dit blog over.

Je baan kwijt raken…. Rouwen om het verlies van je baan en alles wat daarbij hoort.

Janske van Eersel doet er onderzoek naar en deelt haar onderzoeksresultaten met collega loopbaancoaches. Ik volgde recent haar masterclass over werkverlies. Dit blog is gebaseerd op haar masterclass, mijn persoonlijke ervaringen en die van mijn coachees.

Wat is rouwen om je baan?

Je rouwt als je iets/iemand kwijt raakt waaraan je gehecht bent. En dus kunt je ook rouwen om je werk. Omdat je gevoelsmatig gehecht bent aan het werk, de mensen, je werkplek, het inkomen, de status. Omdat je gehecht bent aan wat het werk je oplevert: ritme, goede gewoonten, een positie in de samenleving, een zinvolle daginvulling, contacten, geld.

Flink in de rouw

Mensen gaan verschillend om met werkverlies en de rouw die daarbij hoort. Sommige mensen storten zich op de nieuwe situatie en hebben de neiging hun verlies en rouwgevoelens te negeren. Anderen worden door hun verlies en rouwgevoelens overmand en hebben weinig oog voor hun nieuwe toekomst.

In de praktijk blijken beide kanten nodig te zijn om in het leven van alle dag naar een nieuwe fase te groeien. Je moet dus ruimte maken voor verlies en rouwgevoelens en ruimte maken voor het vorm geven van nieuwe stappen in je leven.

Hoe ga jij om met werkverlies en de rouw die daarbij hoort?

Janske van Eersel heeft een werkverliesvragenlijst ontwikkeld waarmee je kunt zien waar jij staat in het verwerken van je werkverlies. De werkverlies vragenlijst vind je hier.

Ter oriëntatie een paar vragen uit de lijst van 33 stellingen:

  • Ik denk zoveel aan mijn baan dat het moeilijk voor me is de dingen te doen die ik normaal doe.

  • Sinds ik geen baan meer heb, vind ik het moeilijk om mensen te vertrouwen.

  • Ik voel me eenzaam sinds ik geen baan meer heb.

  • Ik voel me gespannen, prikkelbaar of schrikachtig sinds het verlies van mijn baan

  • Om niet aan het verlies van mijn baan te hoeven denken, besteed ik meer tijd achter de pc, aan tv kijken en/of slapen.

Hoe merk je dat je jouw ex-baan niet los kunnen laten?

Als je dat goed wilt weten, kun je het beste de vragenlijst invullen. De vragenlijst invullen zou ik zeker doen als je merkt:

  • Dat je veel piekert, veel terugdenkt aan vroeger en hoe alles toen beter was dan nu.

  • Jezelf er niet toe kunt zetten om met je toekomst bezig te zijn.

  • Je jezelf terugtrekt uit de buitenwereld.

  • Of juist jezelf geen ruimte geeft om te rouwen om je werkverlies.


Vijf tips waarmee je zelf vast aan de slag kunt

Als je merkt dat je veel piekert en treurt is het belangrijk om er fysieke bezigheden te zoeken die je afleiden. Desnoods ga je je hele huis schilderen… Je wordt er bovendien lekker moe van en dat helpt om beter te slapen.

Onderzoek wat je nodig hebt om je ex-baan te integreren in je verleden zodat je weer meer in het heden en met het oog op de toekomst kunt leven. Maak een lijstje met je belangrijkste ervaringen, wat je daarvan geleerd hebt en hoe je dat nu gebruikt in je leven of zou kunnen gebruiken in je leven. Denk ook eens aan een afscheidsritueel. Denk aan opruimen.

Je bent - echt waar - veel meer dan alleen je werk. Hoe leuk, interessant, uitdagend of zingevend dat werk ook was. Want ook zonder dat werk blijf je degene met die talenten, waarden, dromen en ervaring. Maak een lijstje van waarden die jij belangrijk vindt. Denk aan dingen als: andere mensen helpen, zo gezond mogelijk blijven, vriendelijk zijn, duurzaam leven, jezelf ontwikkelen, attent zijn voor je naasten. En bedenk bij elk van die waarden drie dingen die geen of heel weinig geld kosten en die je in op een gewone weekdag ook kunt doen. En doe elke dag een tot drie dingen van dat lijstje. Zo ontdek je hoe je ook op andere manieren een waardevol leven kunt leiden.

Je hebt beslist ook een hobby. Of iets waarvan je al lang denkt: 'dat lijkt me leuk om te doen'. Ga daarmee aan de slag. Begin klein. Doe het met plezier. En besteed er elke dag wat tijd aan zodat je vorderingen kunt maken. Er zijn enorm veel gratis online cursussen, workshops, blogs waaruit je iets nieuws kunt leren. Benut die en leer in het kader van een hobby, iets nieuws. Het verzet je gedachten, laat zien dat je heus, echt waar van alles in je mars hebt.

Praat er over met mensen die je serieus nemen en empathisch willen luisteren. Zoek een goede coach die je kan helpen bij je werkverlies en de rouwarbeid die daarbij hoort. En die je kan helpen om ook de draad naar de toekomst weer op te pakken. Als je met mij in gesprek wilt, kun je me mailen of bellen via de contactgegevens onder aan de pagina.

Wat je ook doet, blijf niet in je eentje rondlopen met je rouw om het verlies van je werk.