loopbaancoaching voor 50+ professionals: ZZP er worden? In dit artikel vragen en tips om je te helpen bij het maken van de keuze 'wel of niet ZZP er worden?'.

Loopbaancoaching voor 50+ ers

Als je uitgekeken bent op je baan of op je baas...

Als je al een tijdje aan het solliciteren bent en het lukt niet om een leuke baan te bemachtigen...

Dan ontstaat als vanzelf de vraag: zal ik ZZP 'er worden? Interim opdrachten gaan doen? Of een bedrijf starten?

In dit blog leg ik je het vuur aan de schenen . Niet om flauw of lastig te doen maar om je te helpen in je denkproces over het ZZPschap.

50+ loopbaancoaching - coaching voor 50+ professionals die willen werken aan hun werk

ZZP ‘er worden? Interim opdrachten doen? Een bedrijf starten?

Misschien denk je er al een tijdje over na: ‘zou ik mijn baan of mijn vak ook als ZZP ‘er kunnen doen?’.

Of valt het vinden van een nieuwe of andere baan je tegen en vraag je je af of je als ZZP ‘er beter aan de slag komt.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je eigenlijk al heel lang droomt van het ondernemerschap en dat het er tot nu toe niet van is gekomen. Want je hebt (had) best een leuke baan en met een hypotheek en een gezin is het lastig om zo maar voor jezelf te beginnen.

Waar begin je eigenlijk aan, als je als ZZP ‘er wil gaan werken?
Waar begin je eigenlijk aan als je echt een bedrijf wilt starten?

In dit blog vind je wat kritische vragen en invalshoeken. Natuurlijk ben ik niet compleet. Ik schrijf dit blog omdat het ZZPschap veel van de mensen die ik met loopbaanvragen coach, bezig houdt. En ik jou en hen graag een stapje verder wil helpen.

Het gras van de buurman

Wij mensen willen meestal meer, beter, groter, anders. En vaak lijkt het er op dat het leven en het werk ergens anders beter is. Als je een baan met een baas hebt, lijkt werken als ZZP ‘er al snel interessanter. Als ZZP ‘er kun je tenminste je eigen tijd indelen, je beslist zelf hoe lang je over een klus doet, je beslist zelf welk tarief je vraagt en hoeveel uren je er voor werkt…

Tja. Het gras bij de buurman lijkt al snel groener dan ons eigen postzegelgazonnetje. De vraag is of dat ook werkelijk zo is. Mijn advies:

  • Praat eens met een aantal ZZP ‘ers in de branche waarin jij zou willen starten, over hoe het werkelijk is om zelfstandige in die branche actief te zijn. Trap niet te snel in de verhalen die mensen vertellen. Vraag goed door naar de minder fijne kanten van het ZZP schap.

  • Maak een lijst van alle voordelen van je huidige baan en je huidige werkgever. En waarom dat voor jou een belangrijk voordeel is of zou kunnen zijn. Geef het een cijfer.

  • Maak een lijst van alle zorgen, nadelen en ergernissen. En vraag je af of hoe erg dat nu werkelijk is. Geef het een cijfer. En denk na over wat je kunt doen in je baan of in de organisatie waar je werkt om die zorgen, ergernissen en andere nadelen te verkleinen. Misschien valt het eigenlijk allemaal wel mee. En heb je gewoon last van het groene gras van de buurman…

Nog steeds zin om ZZP 'er te worden? Lees dan vooral verder!

Welk probleem los ik op? En voor wie los ik dat op?

Bedrijven geven vooral geld uit aan 1. Het oplossen van serieuze nijpende problemen en 2. Het verbeteren van de winst en het imago van het bedrijf. De rest is onbelangrijk. Particulieren hebben natuurlijk weer allerlei andere aankoopmotieven. Particulieren besteden geld aan 1. de dagelijkse noden als eten & drinken en verzekeringen, aan 2. het oplossen van problemen als een lekkend dak en 3. aan fun en imago zaken als vakanties, de horeca, een nieuw mobiel.

Voor jou is het belangrijk om - als je voor bedrijven wilt werken - je af te vragen of je de kennis, de kunde en de kennissen hebt om serieuze problemen op te lossen. En welke dan? Wil je dat ook?

Welk verlangen vervul ik? En van wie is dat verlangen?

Hoe leuk je jouw eigen hobby’s of werk ook vindt, de vraag is of je er als ZZP 'er ook je brood mee kunt verdienen. Als je niet in de problemenbusiness zit, moet je in de business van ‘verlangens’ zitten. Want mensen (en bedrijven) kennen maar twee drijfveren: je wilt ergens vanaf of je wilt ergens naartoe’.

Voor jou is het dus belangrijk om je af te vragen of je de kennis, de kunde en de kennissen hebt om serieuze verlangens te vervullen. En welk verlangen vervul je dan? Wil dat ook?

Kortom: als ZZP ‘er moet je je ergens in specialiseren. En er moet een markt zijn voor wat jij te bieden hebt. Jouw doelgroep moet bereid zijn om er geld aan uit te geven. Voldoende geld om te zorgen voor jouw inkomen.

Een bedrijf | bureau starten

Nog steeds zin om ZZP ‘er of ondernemer te worden?

Dan blijven er nog veel vragen over. Wat moet je als ZZP ‘er of startende ondernemer zoal allemaal doen om een goed florerend bedrijf te krijgen:

  1. Als je weet voor wie je welk probleem oplost of van wie je welk verlangen vervult, ben je er natuurlijk nog lang niet. Vervolgens komt de vraag of je een aanbod (product, dienst) hebt dat concreet, interessant, aansprekend, en liefst een beetje nieuw is.

  2. Meteen daarna komt de vraag hoe je aan klanten voor jouw aanbod komt. Is de klantengroep te identificeren en benaderbaar? En… hier hoort de prangende vraag bij of het actief werven van klanten – het leuren met je product, je dienst, jezelf – ook bij jou past. Wil je jezelf de commerciële kant van het ZZPschap eigen maken? Wil je minstens de helft van je werkweek besteden aan marketing en verkoop?

  3. Alleen of samen? Werk je nu in een team? Heb je collega’s met wie je regelmatig kunt overleggen? Vind je praatjes bij de koffieautomaat gezellig? Wat me opvalt in de loopbaantrajecten is dat mensen zich niet goed realiseren dat ZZP ‘er zijn betekent dat je veelal alleen werkt. En dat je jezelf elk moment van de dag moet kunnen aansturen en bijsturen. Als je daar niet zo van bent, is het belangrijk om eerst een maatje te vinden met wie je kunt samenwerken. In welke vorm dan ook.

  4. Natuurlijk blijft er nog een hele reeks van onderwerpen over: geld, de juridische kant van het ondernemen, arbeidsongeschiktheid en andere verzekeringen, de boekhouding, hoe je je eigen vakkennis up to date houdt, hoe je thuisfront het vindt dat je ZZP ‘er wordt en nog veel meer.

  5. Als je een uitkering van het UWV hebt, is het belangrijk om eerst met hen te overleggen voordat je überhaupt iets gaat doen. En het onderzoeken van je marktmogelijkheden, is in deze situatie ook ‘iets doen’.

  6. Zoek je een ervaren coach? Ik help regelmatig startende ondernemers | ZZPers met een technische achtergrond bij de opstart van hun bureau|bedrijf. Als je mijn hulp wil, neem dan contact met mij op. Mijn contactgegevens staan onder aan de pagina. Een kennismakingsgesprek kost je alleen wat tijd.

Heleen de Man is een van de ondernemers die ik help

Zij schrijft over mijn hulp: Wilga, dank je wel voor al jouw advies tot nu toe! Mede dankzij het sparren met jou heeft mijn bedrijf een geweldige start gemaakt. Graag blijf ik gebruik maken van jouw advies om "mijn focus" vast te houden. Nu doen we dat "On Demand", wanneer het nodig is. Via de vele digitale mogelijkheden blijf ik graag contact met je houden om van jouw frisse blik op " het adviserende vak" leren.

Bart van Eck is een van de ondernemers die ik hielp

Hij schreef over mijn hulp: daar stond ik dan; terug uit het buitenland, bewust gekozen om zelfstandige te worden, bruisend van ambitie en ideeën, maar geen ervaring met het ondernemerschap. Ik kwam niet echt van de grond, gooide 12 stenen in 13 vijvers en ik was meer aan het werk dan aan het leven.
Wilga heeft daar duidelijk verandering in gebracht. Ze visualiseerde mijn probleem en gaf me handvaten en begeleiding bij het creëren van focus voor de korte en lange termijn. Dankzij Wilga's scherpe en oprechte aanpak kan ik met trots zeggen dat ik zowel persoonlijk als professioneel ben gegroeid. Ik ben Wilga dan ook heel dankbaar en kan ze oprecht aan iedereen aanbevelen.