Bron: Belangrijkste Baanvindkanalen van 2017 AGO / Intelligence Group

Netwerken...

Is echt werken. Gelukkig is het net als 'echt werken' soms heel leuk. En soms lastig, uitdagend, spannend.

Door je netwerk te vergroten en te benutten, vergroot je jouw kansen op werk.

Netwerken

Als je weet dat een heel groot deel van de vacatures nooit 'in de openbaarheid' verschijnt maar 'via via' wordt ingevuld... dan realiseer je je dat je netwerk ongelooflijk belangrijk is.

Je netwerk bestaat uit

 • mensen die jou persoonlijk heel goed kennen (je familie, je vrienden, je directe collega's)

 • mensen die jou kennen en regelmatig ontmoeten (je indirecte collega's, mensen van de sportschool en zo)

 • mensen die je ooit eens hebt ontmoet (bijvoorbeeld op een cursus)
 • mensen die je alleen van papier|internet kennen (een behoorlijk deel van mijn LinkedIn bestand hoort daarbij)

 • de netwerken van bovenstaande mensen.

Je kunt je wel voorstellen dat als je dat zou willen, je via het netwerk van het netwerk van het netwerk bij elke voor jou interessante persoon uit zou kunnen komen.

Handige uitgangspunten en tips

 • we hebben gemiddeld zo'n 150 mensen in ons directe netwerk van vrienden, familie, collega's en kennissen (onderzoek uit 2018). En zelfs al is jouw persoonlijk netwerk (veel) kleiner…. Als al die mensen ook weer 25 tot 150 voor jou onbekende mensen in hun netwerk hebben dan heb je al snel een grote groep mensen die je direct of indirect kan helpen.

 • Elk onderzoek laat zien dat de meeste mensen een ander mens graag willen helpen. Logisch eigenlijk. Want als je een ander helpt, voel je zelf dat je er toe doet. Je bent van betekenis voor een ander. En van betekenis zijn, dat willen we allemaal graag.

 • Jij kunt mogelijk voor elk mens uit jouw netwerk ooit iets betekenen. MAAR dat weet je pas als er een connectie is en de ander je een hulpvraag stelt. Zou je die ander helpen als die je dat serieus vraagt? Natuurlijk zou je dat doen, als het in je mogelijkheden ligt en het niet teveel van je vraagt. En als een dierbare je om hulp vraagt, spring je er misschien zelfs wel midden in de nacht voor uit bed! Ik weet in elk geval zeker dat ik dat voor een aantal van mijn dierbaren doe.

 • Iedereen uit jouw netwerk zou jou kunnen helpen. MAAR ook dat weet je pas als je de verbinding maakt en de ander jouw hulpvraag stelt. Vraag dus om hulp. Gun het de ander om voor jou van betekenis te zijn.

Hoe vraag je om hulp

 • leg je lat niet te hoog. Verwacht niet dat andere mensen jouw favoriete baan op je voordeurmat leggen. Want dan maak je het de ander wel heel lastig om jou te helpen.

 • wat je wel mag vragen is of mensen

  • hun oren en ogen wijd open houden en jou hun tip, idee of aanwijzing mailen, appen of doorbellen.

  • hun eigen netwerk actief willen betrekken bij jouw zoektocht. Natuurlijk zal niet iedereen uit je netwerk dat even actief doen. Maar dat maakt ook niet uit. Iedere hulp is welkom.

Wat hebben de mensen in jouw netwerk daarvoor nodig

Het is wel handig als je het de mensen uit je netwerk zo gemakkelijk mogelijk maakt om je te helpen. Mensen uit jouw netwerk hebben daarvoor nodig:

 1. dat ze weten dat jij hun tips en hulp serieus neemt en er ook echt iets mee doet; gebruik elke tip en laat de tipgever weten wat je er mee gedaan hebt. Dat stimuleert je netwerk om door te blijven gaan met jou te helpen.

 2. dat ze weten waar je precies naar op zoek bent. Hoe concreter je daarin bent, hoe gemakkelijker het voor hen is om je te helpen. Als je graag bij bedrijf X zou willen werken, vraag dan of ze iemand kennen die daar werkt zodat je contact kunt leggen. Hoe concreter en preciezer, hoe beter.

 3. Dat laatste maakt ook dat je jouw vraag af en toe kunt herhalen. Je hebt bijvoorbeeld gezien dat bedrijf B op zoek is naar iemand die Z kan. En jij kan Z. Dan kun je jouw netwerk vragen of zij toevallig iemand kennen bij bedrijf B waarmee je contact kunt leggen. Want tja: er gaat weinig boven het persoonlijke contact.

Netwerken dus. Niet alleen omdat het moet maar vooral ook omdat het leuk is om mensen te leren kennen en om elkaar te helpen.

Netwerken dus. Ook omdat het leven vol toeval zit. En hoe meer mensen jou kennen en willen helpen, hoe groter de kans dat ook leuk, nieuw, ander werk toevallig jouw kant op rolt. Meer lezen over de rol van toeval, kun je hier.

Ben je op zoek naar werk?

Wil je leren hoe je netwerkgesprekken kunt voeren? Wil je hulp bij het maken van mails om een hulpvraag te stellen? Zoek je hulp bij het solliciteren? Neem dan contact op met ons via de contactinformatie onder aan de pagina.